Vrijedni savjeti
16

Trikovi pomoću kojih ćete produžiti vijek trajanja hrani

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kako bi vam hrana što duže bila svježa, trebate se držati nekih pravila pri skladištenju koje mnogi ni ne znaju.

Luk se može održati izvan frižidera čak osam mjeseci ako ga stavite u stare najlonke i zavežete čvor iza svake glavice. Ako vam je takav način čuvanja suviše neobičan, luk spremite u papirne vrećice. Nikada ga ne držite u plastici jer tada može popljesniviti ili proklijati. A ako ste narezali previše luka, čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u fridžider.

Plastična folija dobro će vam doći i za čuvanje banana - njome čvrsto omotajte mjesto gdje se spajaju peteljke na grozdu banana kako ne bi bilo izloženo zraku, što potiče kvarenje. Banane je dobro čuvati što dalje od ostalih namirnica jer se iz njih oslobađa najviše plina etilena, koji ubrzava kvarenje. Srećom, postoje i namirnice s neograničenim rokom trajanja. Čak i ako je promijenio boju ili se kristalizirao, med je itekako upotrebljiv jer ga antibiotska svojstva čuvaju od kvarenja. Pokvariti se ne mogu ni šećer, sol i škrobno brašno jer se u njima ne mogu razvijati bakterije.

Hljeb tri mjeseca ostaje svjež u zamrzivaču

Frižider nije dobro mjesto za držanje hljeba jer će se ondje brže osušiti nego na sobnoj temperaturi. No ako ga zamrznete, cijelog ili narezanog na kriške, hljeb će zadržati svježinu najmanje tri mjeseca i nakon odleđivanja bit će ukusan kao svjež.

Jaja duže traju ako se smrznu "naopačke"

Jaja u frižideru mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut prema dolje. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom.

Pranje u malina i jagoda u sirćetu

Bobičasto voće trajat će duže ako ga operete u sirćetu i vodi. To će mu produžiti rok trajanja za sedam dana, a okus sirćeta neće se osjetiti.

Citrusno voće i krompir ne čuvajte u frižideri

Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili narandže u frižideru, kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni. U frižideru nije dobro držati ni krompir jer mu preniske temperature kvare okus.

Maslacu ne trebaju jako niske temperature

Maslac je najbolje čuvati na početku police ili u vratima jer će se tako lakše mazati i rezati, a traje tri, četiri mjeseca. Neotvoren margarin u frižideru se može se čuvati od četiri do pet mjeseci, ali otvoren se mora potrošiti za mjesec dana.