Vrijedi probati
39

Trik sa šećerom pomoći će vam da osvježite boju odjeće

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Šećer uvijek povezujemo s kalorijama, ali ovdje je njegova namjena potpuno drugačija. Jeste li znali da ova kuhinjska namirnica djeluje kao osvježivač boje?

Iako česta pranja odjeće mogu dovesti do toga da omiljena crvena majica više nije crvena, izbjeljivanje boje nije razlog da se omiljena majica prestane nositi iz straha da će se boja isprati.

Za razliku od bijele boje, sva tamna odjeća blijedi što se više pere. Stoga iz straha da će se boja isprati tražimo savjete kako sačuvati boju odjeće.

Pomoću ovog trika osvježite boju odjeće. Procedura je jednostavna, a potrebno je samo da odjeću potopite u zašećerenu vodu i ostavite tako nekoliko sati.

Nakon što je prošlo određeno vrijeme, odjeću operite na uobičajen način. Ovo bi trebalo spriječiti da rublje izgubi boju i vratiti mu svježinu.

Također, ako imate mnogo obveza i ne možete čekati da veš toliko dugo stoji potopljen u vodi sa šećerom, možete šećer dodati i izravno u mašinu za veš. Tri kašike šećera stavite u pretinac za deterdžent ili ga posipajte direktno u bubanj. Rezultati će biti odlični i odjeća će biti kao nova.