Uz predmete iz ostave
28

Tri načina da se riješite smrdljivih mrlja od masnoće s odjeće

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uobičajeni predmeti koje imamo u svom domu mogu pomoći pri čišćenju smrdljivih mrlja kad obično pranje u mašini za veš nije dovoljno.

Pranje zamašćene odjeće može biti izazovno, a dugotrajni neugodni miris predstavlja dodatan problem. Pored promjene boje, mrlja se ugrađuje u vlakna, stvarajući vezu i miris koji je teško razbiti bez pravog pristupa. To je zato što je mast lipid i odbija vodu. Kako joj često ni centrifuga tokom pranja u mašini ne može ništa, uobičajeni kućni predmeti poput sirćeta ili sode bikarbone mogu pomoći.

Bijelo sirće

Deterdžent za pranje rublja u kombinaciji s bijelim sirćetom može biti vaše rješenje. Deterdženti sadrže enzime koji ciljaju mrlje na bazi masti i proteina, razgrađujući ih na manje molekule koje se lako mogu oprati. S druge strane, bijeli ocat probija masnoću. Djeluje na dezintegraciju ulja, osiguravajući da ono napusti tkaninu. Kada se pomiješa s deterdžentom u pranju, bijeli ocat pomaže u uklanjanju mrlja i uklanjanju mirisa.

Da biste upotrijebili bijeli ocat za uklanjanje mirisa masnoće, počnite dodavanjem preporučene količine deterdženta za pranje rublja. Zatim, tokom poslednjeg ciklusa ispiranja, dodajte pola šolje bijelog sirćeta. Ovaj poslednji korak je ključan, ispire zaostale mirise i ostatke masnoće. Međutim, imajte na umu da previše octa može oštetiti određene tkanine i promijeniti boje zbog kiselosti.

Soda bikarbona

Kada se suočite s oštrim mirisima ulja i masti, soda bikarbona može biti odlično sredstvo za čišćenje. Nadilazi površinu, aktivno neutralizirajući same molekule odgovorne za prepoznatljiv miris masti.

Prvo pospite masna područja sodom bikarbonom, a zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta. Uklonite sodu bikarbonu tako što ćete je ostrugati i oprati odjevni predmet u ciklusu tople vode. Ponavljajte ove korake dok se mrlja ne ukloni. Ovaj sastojak je najbolje koristiti kada je mrlja još mokra ili se nedavno pojavila, jer će soda bikarbona izvući vlagu iz odjevnog predmeta.

Sapun za suđe i ulje eukaliptusa

Sapun za suđe je poznat po svojoj moći skidanja masnoće. Eterično ulje eukaliptusa , s druge strane, ima antiseptička svojstva, osvježavajući miris i poznato je po svojoj sposobnosti da neutralizira mirise. Stoga bi korištenje ova dva sastojka zajedno moglo neutralizirati smrdljive masne mrlje na vašoj odjeći.

Pomiješajte četvrtinu šoljice sapuna za suđe s jednom kašičicom ulja eukaliptusa kako biste stvorili bogatu pjenu i nježno istrljajte mrlju četkicom za zube. Ostavite smjesu da odstoji oko tri sata, dajući sapunu za suđe vremena da razgradi masnoću. U međuvremenu, miris ulja eukaliptusa će prožimati tkaninu, pružajući čist i oštar miris.

Nakon namakanja, prebacite odjevne predmete u mašinu za pranje veša i operite ih kao i obično, koristeći najtopliju vodu sigurnu za tkaninu. Važno je napomenuti da, iako su sapun za suđe i ulje eukaliptusa efikasni, treba ih koristiti u umjerenim količinama kako biste spriječili da se ostaci zadržavaju na vašoj odjeći.