Pažnja, pažnja
7

Stvari koje nikada ne trebate čistiti sirćetom

T.T.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Sirćetom je odlično prirodno sredstvo za čišćenje u većini slučajeva, ali postoje i materijali koje može uništiti ili oštetiti.

Kada se priča o prirodnim sredstvima za čišćenje, sirćetom je često glavna zvijezda. Međutim, iako je njegova upotreba svestrana, postoje materijali na koje kiselina iz sirćeta djeluje invazivno i može ih vremenom oštetiti.

Kuhinjske ploče od granita i mramora

Upotreba sirćeta u čišćenju granitnih i mramornih ploča može uništiti njihovu glatku i sjajnu površinu.

"Umjesto toga, sigurnije rješenje je napraviti mješavinu koja se sastoji od nekoliko kapi deterdženta za suđe, nekoliko kapi alkohola i šalice vode", kaže Lily Cameron, stručnjakinja za čišćenje u tvrtki Fantastic Service.

Pločice od prirodnog kamena

Ako bilo gdje u kući imate pločice od prirodnog kamena, izbjegavajte ih čistiti sirćetom. Kiselina iz sirćeta nagriza i uništava sjaj kamena. To se naravno neće vidjeti odmah, a kada budete primijetili, da biste im vratili stari sjaj morat će se ponovo polirati, što nije mala investicija, navodi Readers Digest.

Mrlje od jajeta

Ako se dogodi da vam ispadne jaje tijekom kuhanja i zalijepi se za pod ili neku drugu površinu, nikako ju nemojte brisati s krpom koja je natopljena sirćetom ili otopinom koji sadrži sirće. Zbog njega će se proteinski enzimi iz jajeta stisnuti i dobit ćete za rezultat mrlje koje ćete još teže ukloniti.

Namještaj premazan voskom

Ako se sirće upotrebljava na drvenom namještaju premazanom voskom, ono može vremenom otopiti vosak. Zato je najsigurnije koristiti sredstva koja su posebno namijenjena za čišćenje i održavanje ovakvog tipa namještaja.

Pranje odjeće s izbjeljivačem

Sirće je odlično sredstvo za pranje odjeće koje može izvući i miris plijesni iz nje, ali nikako se ne treba kombinirati s izbjeljivačem.

Ako pomiješate sirće i izbjeljivač za odjeću, stvorit će se otrovan plin koji nije dobar za zdravlje, a još je gori za odjeću.

Parketi i druge vrste drvenih podova

Kod drvenih podova sve ovisi o završnoj obradi podloge. Kod nekih podova stalno brisanje takvih površina sirćetom vremenom može oštetiti završni premaz, kao što je lak. Iako je najbolje koristiti sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za ovu vrstu podova, ako u vodu za čišćenje ulijete samo mrvicu sirćeta, trebalo bi sve biti u redu. Međutim, ako ne želite riskirati i želite biti sto posto sigurni, rješenje je mješavina tekućeg deterdženta i vode.

Perilica suđa

Sirće u perilici suđa može učiniti da posuđe bude blistavo čisto, ali kiselina iz sirćeta može oštetiti gumene i neke druge dijelove na perilici. To ovisi samo o načinu na koji koristite sirće. Općenito, voda koja se koristi tijekom ciklusa pranja će razblažiti sirće do te mjere da neće prouzrokovati štetu, ali ako sirće ostavljate duže u perilici, on može nanijeti štetu.

Nakit s biserima

Biseri se sastoje od sedefa, koji sadrži kalcijev karbonat, a on je sličan kredi. Ako je često izložen djelovanju kiseline iz sirćeta, kalcijev karbonat u biseru će se početi rastapati. Da biste izbjegli oštećenje svojih bisera, najbolje je čistiti ih mekanom krpom koja je prethodno umočena u otopinu mlake vode i blagog sapuna za suđe.