Kad bi zidovi pričali
14

Stan pariške kurtizane 70 godina bio je netaknut, u njemu pronađene nevjerojatne stvari

D. J.
Foto: Facebook
Napuštena mjesta, objekti, kuće i stanovi imaju neku posebnu draž jer pričaju priču o nekim prošlim vremenima i daju uvid u način života kakav je bio nekada.

Jedan od najpoznatijih takvih stanova je onaj Madame de Florian koji je 2010. godine otkriven u Parizu.

Marthe de Florian bila je glumica i kurtizana rođena 9. septembra 1864. Bila je poznata po tome što je imala slavne ljubavnike među kojima su Georges Clemenceau, Pierre Waldeck-Rousseau, Paul Deschanel, Gaston Doumergue, Robert de Montesquiou i Giovanni Boldini.

Kurtizane u historiji su bile poznate po opijanju, kockanju i prekomjernom trošenju. Također su uvijek bile uređene po najvišoj modi i obično su bile u društvu mnogih poznatih i bogatih ljubavnika.

De Florian napustila je svoj pariški stan 1942. godine u jeku ratnih zbivanja, i pobjegla na jug Francuske. Iako je do kraja života plaćala najamninu, nikada se nije vratila u stan koji je više od 70 godina bio zatvoren.

Budući da je stan koji je otkriven, nedirnut, bio je savršena replika doma kurtizana s kraja devetnaestog vijeka. U stanu se nalazio zadivljujući toaletni stolić, bočica nekog prastarog parfema, preparirani noj koji je bio ogrnut glamuroznim šalom. Slike, dragulji, krevet s baldahinom, tapete... sve je izgledalo kao iz neke bajke.

Istražujući umjetnine u stanu, historičar Olivier Choppin-Janvry naišao je na skupocjenu sliku Giovannija Boldinija čija se vrijednost procjenjivala na 300.000 eura, ali uslijed velikog interesa prodana je na aukciji za čak 2 miliona eura.

U stanu su pronađena i ljubavna pisma, naslagana i povezana svilenim vrpcama, koja su se pokazala ključnim u utvrđivanju da je portret originalni Boldini te da su on i Madame Florian bili u ljubavnoj vezi.

Vezani članci