Višestruka upotreba
298

Šta sve možete očistiti medicinskim alkoholom

I. S.
Foto: The Spruce
Foto: The Spruce
Gotovo svi u kući imaju flašu medicinskog alkohola. Najčešće se koristi za dezinfekciju, ali ga također možete koristiti za čišćenje nekoliko vrsta površina.

Medicinski alkohol može ukloniti mrlje trajnog markera s površina kao što su plastični laminat, mramor i slično. Nanesite malu količinu i odmah prebrišite.

Na ogledalu u kupatilu završe tragovi laka za kosu ili paste za zube. Poprskajte ga alkoholom i prebrišite. Također ga možete upotrijebiti za čišćenje umivaonika, pločica itd.

Vodene mrlje možete ukloniti sa slavina i sudopera od nehrđajućeg čelika tako što ćete nanijeti alkohol. Također je koristan prilikom brisanja otisaka prstiju i mrlja od masnoće.

Čišćenje automobilskih prozora tokom hladnih mjeseci može biti iritantno. Alkohol može spriječiti stvaranje mraza. Pomiješajte pola šolje medicinskog alkohola s litrom vode i nanesite na prozore. Da biste održali efikasnost, ponovite postupak svaki put kad operete automobil i nakon obilnih kiša.

Obrišite mobitel, tastaturu računara i slične predmete krpom koja je navlažena alkoholom (nemojte sipati previše) kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu.

Dezinfekcijsko sredstvo za ruke možete napraviti tako što ćete pomiješati 2/3 čaše medicinskog alkohola s 1/3 čaše aloe vera gela. Možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja za prijatniji miris.

Riješite se masnih naslaga sa šporeta i kuhinjskih elemenata tako što ćete ih obrisati spužvom ili krpom namočenom u alkohol.

Pomiješajte alkohol s vodom i sirćetom i imat ćete sredstvo za čišćenje stakla koje djeluje jednako dobro kao i sve drugo što možete kupiti u prodavnici. Koristite jednu šolju alkohola, šolju vode i kašičicu sirćeta. Tekućinu naspite u prazan rasprščivać i spremni ste za čišćenje.