Rana sjetva
27

Šta se sadi u januaru: Uz adekvatne uslove mogu uspjeti i krompir, bijeli luk i paradajz

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako mnogi smatraju da je u januaru još uvijek rano za sjetvu zbog hladnog vremena - povrće poput krompira, bijelog luka i paradajza može uspjeti u saksijama koje se nalaze na toplom te su izložene svjetlosti.

Postoji mnogo biljaka čiju sadnju možete započeti već u januaru, bilo u stakleniku ili u zatvorenom prostoru za pripremu za naredna godišnja doba. Međutim, rana sjetva zahtijeva i dosta strpljenja.

Januar može biti nepredvidiv mjesec za baštovane - dok ponekad može biti dovoljno toplo da uzrokuje raniju sjetvu, istovremeno može biti i kockanje u pogledu vremenskih prilika.

Nizak nivo osvjetljenja i visoke temperature u zatvorenom prostoru mogu dovesti do slabljenja sadnica sklonih "prigušenju".

Većina biljaka koje se sade u ovom periodu stavljaju se u saksije te zahtijevaju dobro zemljište, grijanje i mnogo svjetlosti.

Preporučuje se da se sjeme izlaže svjetlosti, kao i da se redovno zalijeva. S prvim toplijim proljetnim danima sadnice je potrebno iznijeti vani da se naviknu na promjenu temperature, a zatim ih presaditi u zemlju.

Na spisku biljaka koje se mogu saditi u januaru nalaze se grah, grašak, krompir, paradajz, bijeli luk, tikvice, krastavci, patlidžan te brojno začinsko bilje.

Grah i grašak se mogu saditi od sredine do kraja januara. Bijeli luk se također može saditi u ovo vrijeme i to direktno u vrt na otvorenom polju, ali ako nema snijega.

Krompir je još jedna od biljaka koja se može saditi tokom zime. Preporučuje se da proklijali krompir stavite u prazne kutije te ga držite na toplom, svijetlom mjestu. Zatim ga posadite u saksije i prebacite na sunčano mjesto te redovno zalijevajte.

Krastavci se mogu saditi u saksije krajem januara, kao i paradajz i tikvice. Međutim, paradajz ćete od proljeća morati nastaviti gajiti u plasteniku, baš kao i patlidžan.

Sjeme patlidžana može se posijati u prvom mjesecu godine i to otprilike po 2-3 sjemenke u pojedinačne saksije, koristeći kompost. Međutim, potrebno je da stoji u zagrijanoj prostoriji na temperaturi od 21 do 27°C.

Također, u zimskom periodu može se sijati i začinsko bilje poput bosiljka, peršuna, vlasca te timijana.