Sarajevska policija savjetuje: Kako spriječiti provalu u stan ili kuću

Sarajevska policija savjetuje: Kako spriječiti provalu u stan ili kuću
17
E. LJ.
8.7.2019. u 11:02
50
komentara
17

dijeljenja
Sarajevska policija savjetuje: Kako spriječiti provalu u stan ili kuću Ilustracija: Shutterstock
Najviše provala u stanove ili kuće događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu, odnosno kući. MUP KS daje nekoliko praktičnih savjeta koji bi mogli odvratiti potencijalne provalnike i tako spriječiti provalu u stan ili kuću.
Prije nego što izvrši provalu u vaš stan lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i kao, čudi se, kako ta osoba ne stanuje baš tu.

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog "češalj“, lomi uz pomoć naprave "top lomač“ ili najobičnijim kliještima papagajkama. Stoga, savjetuju iz MUP-a KS, budite pažljivi. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

Savjetuju da, ukoliko ste u mogućnosti, ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave, jer se obično ugrade senzori pokreta, ali i oni na dim ili vlagu. Ugradnja kamere daje mogućnost videokontrole i dojave eventualnog pokušaja provale. Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

Veoma korisna, tvrde iz MUP-a KS, može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret. Ako idete na godišnji odmor obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi.

"Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga", kažu iz MUP-a KS.

Također, ne objavljujte na društvenim mrežama informacije o namjeri da putujete. Ne postavljajte na internet, odnosno društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući. Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

"Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu. Ukoliko je riječ o dužem odsustvu korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima, obilaziti prostor", naveli su iz MUP-a KS.

Na kraju, savjetuju da zložak brave postavite tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti "papagajkama" i polomiti. Također, važno je zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...