Korisni savjeti
7

Sačuvajte hranu od kvarenja: Smislena kupovina za vrijeme koronavirusa

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Na početku ograničenja kretanja, ljudi širom svijeta ispraznili su police trgovina, kupujući mnogo više namirnica i potrepština nego što im je potrebno. Sada su u situaciji u kojoj moraju očuvati hranu kako ne bi došlo do kvarenja.

Stoga stižu korisni savjeti iz Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča o smislenoj kupovini za vrijeme pandemije koronavirusa.

Bečlije bacaju u prosjeku 40 kilograma hrane godišnje iz svojih domaćinstava, a širom Austrije 157.000 tona otvorene ili još uvijek zapakovane hrane završi u smeću. Odstranjena hrana bi bila jestiva da se na vrijeme konzumirala. Vrijednost bačene hrane u prosjeku iznosi 300 do 400 eura po domaćinstvu.

Kako bi se to spriječilo, postoji mnoštvo načina da se hrana sačuva. Mnogi proizvodi se mogu zamrznuti, kao što je hljeb/kruh. Banane i kupine se također duže održavaju u frižiderima nego vani. Od zaleđenog voća je moguće napraviti zdrave smoothije.

Odjel za zaštitu okoliša grada Beča je objavio i vodič šta i kako kupovati. Tu se navodi da je neophodno tačno isplanirati svaki obrok i paziti da se sve namirnice iskoriste u pravo vrijeme.

Isto tako je važno paziti na odlaganje namirnica - povrće pripada u pregradu za povrće i ne bi se trebalo odložiti bilo gdje jer se nivoiji hladnoće u frižideru razlikuju. Sir i mesne proizvode je zbog mirisa neophodno hermetički zapakovati, a jabuke odvojiti od drugog voća, jer jabuke pospješuju truljenje.

Namirnice kao što su makaroni, riža, luk i koštano voće mogu duže trajati. Savjetuje se i priprema sosova i namaza od povrća te provjera svakog proizvoda prije bacanja. Datum isteka roka često ne znači da namirnica odmah postaje neupotrebljiva. Roditeljima se savjetuje da djecu aktivno uključe u proces kuhanja.