Šest odličnih trikova
45

Riješite se mrava u domaćinstvu pomoću prirodnih namirnica koje imate kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnoga domaćinstva imaju problem s dolaskom proljeća kada se u njihove kuće počnu uvlačiti razni insekti. Najčešći insekti kojih se teško riješiti su mravi, pogotovo kad zbog sigurnosti ukućana ne smijete koristiti jaka hemijska sredstva.
Stoga vam donosimo listu prirodnih namirnica koje mogu pomoći da se riješite mrava u svojoj okolini.

Bijeli ocat

Bijeli ocat je odličan saveznik u čišćenju, ali odličan je i za uklanjanje mrava. Spojite tri decilitra octa i jedan decilitar vode. Poprskajte na dijelovima gdje vam se skupljaju mravi u kući. Ova tekućina pomaže prikriti tragove mirisa mrava, kvareći njihove sposobnosti praćenja.

Cimet

Cimet se se navodi kao najbolji začin za prirodno uklanjanje mrava. Sajgonski cimet može biti posebno učinkovit kada se pospe oko mravinjaka, preko njihovih staza, po kuhinjskim radnim površinama i podovima. Eterično ulje cimeta također može učinkovito otjerati i istrijebiti mrave.

Biber

Biber zapravo ne ubija mrave, ali jak miris će ih otjerati. Izlijte mljeveni crni biber gdje ste uočili mrave ili jednostavno pomiješajte biber i vodu u bočici s raspršivačem i poprskajte ulazne tačke u svojoj kući.

Svježa menta

Mravi ne vole miris svježe mente, pa njeno sađenje na povrtnjake i cvjetnjake tjera mrave i druge insekte, a vašem vrtu daje lijepu aromu. Eterična ulja od mente, klinčića i ružmarina također djeluju da mravi nestanu iz vaše okoline.

Citrusi

Prirodne kiseline u citrusima, poput limuna, narandže, limete i grejpa čine čuda u držanju mrava podalje prikrivajući njihove mirisne tragove. Iscijedite limun u bočicu s raspršivačem ili utrljajte koru narandže na prozorske daske kako biste obeshrabrili sitne insekte da ulaze u kuću.

Talog kafe

Ova popularna taktika za tjeranje mrava postoji već godinama. Samo pospite talog kafe oko stabljika sobnih i vanjskih biljaka i cvijeća. Neki kažu da ih odbija miris dok drugi tvrde da mravi ne vole osjećaj tla pod nogama. U svakom slučaju, ovaj trik s kafom djeluje.