{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pustinjska vila: Tri koncepta kuće prilagođena pustinjskom ambijentu

6.10.2014. u 15:30
112
36
Pustinjska vila: Tri koncepta kuće prilagođena pustinjskom ambijentu
112
 
The Desert Villa ili Pustinjska vila je potpuno prilagođena pustinjskom ambijentu. "Studio Aiko" je dizajnirao koncept ovakve pustinjske kuće i to u tri koncepta koji se razlikuju samo po estetici, a njihova funkcionalnost podjednako fascinira.
Vila je osmišljena tako da poštuje prirodnu sredinu i ima za cilj da stvori udoban i ekološki održiv boravak, a da u isto vrijeme uspije da odiše elegancijom.

U sve tri verzije ovog koncepta pustinjske vile postoji nekoliko inovacija – pijesak je regulator temperature, toplota se oslobađa kroz otvore na krovu, zidovi od stakla omogućavaju pogled na divlju prirodu. Različite su po dizajnu i estetici, kao i tome da li preferirate zaobljene ili linearne površine, ali sve tri su prilično savršene.

Prvi model "The Desert Villa" kuće je osmišljen tako da bude izgrađen u pješčanoj padini i da bude izložen samo sa jedne strane. Velika betonska podloga služi kao terasa predviđena za odmor, a od dnevne sobe je deli samo velika staklena površina postavljena na mesto zidova. Iako terasa dominira, ovakav dizajn omogućava stapanje eksterijera i enterijera i omogućava autentično iskustvo u pustinji, sa savršenim pogledom za uživanje u netaknutoj prirodi.Posebne tehnologije korišćene su kako bi se boravak na visokim temperaturama učinio što lakšim, a to je trebalo učiniti na što jednostavniji način. Naime, pijesak iz pustinje se koristi kao regulator temperature i, samo u slučajevima kada je suviše toplo unutra, toplota se iz unutrašnjosti oslobađa kroz veliku kružnu prazninu usječenu u krovnu konstrukciju.U ovoj verziji pustinjske kuće dominira dnevni boravak pozicioniran tako da omogućava savršen pogled na pustinju. Tako je ugaona garnitura orijentisana ka spolja, pa se sa nje može uživati u pogledu kroz ogromni stakleni zid. Pored garniture je mali elegantni šporet na drva, neohodan za prohladne noći u kojima se temperatura značajno snižava. Pored se nalazi trpezarija sa visećim kaminom, dok se na suprotom kosom zidu nalazi okrugli ispust za topao vazduh. Dugi zid napravljen je od stakla i prati zakrivljenu liniju krova, što doprinosi savršenoj estetici.Treća verzija ove kuće zamišljena je sa ravnim, ne sa zaobljenim krovom kao što je kod drugih to slučaj. Razlog tome je postojanje drugog rješenja za oslobađanje suvišne toplote. Naime, letvice u ravnom krovu kreiraju rešetku koja omogućava toploti da se oslobađa preko krova. Zid od stakla obavija čak tri strane ove vile, tako da je ona potpuno savršena za kompletan vizuelni doživljaj pustinje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: