Za lagodniji život
7

Provjetravanjem i reduciranjem upotrebe plastike svoj dom ćete učiniti zdravijim mjestom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svakodnevno smo okruženi raznim hemijskim spojevima, kako u hrani i piću, tako i u proizvodima za čišćenje, kućnim predmetima i namještaju. Guardian donosi nekoliko savjeta kako možete svoj dom učiniti što zdravijim mjestom.

Provjetravanje kuće, reduciranje upotrebe proizvoda od plastike, proizvodnja vlastitih sredstava za čišćenje te eliminacija prašine samo su neki od načina kako da svoj dom napravite što ugodnijim mjestom za življenje.

Provjetrite kuću

Proizvodi za čišćenje, kuhanje, svijeće i drugi materijali doprinose zagađenju unutar naših domova. British Lung Foundation (BLF) preporučuje odabir proizvoda za čišćenje bez mirisa i korištenje čvrstih ili tekućih proizvoda kada je to moguće, a ne sprejeva. Također, savjetuje se otvaranje prozora, posebno u kuhinji kada kuhate ili u kupatilu nakon tuširanja te izbjegavanje upotrebe svijeća ili mirisnih štapića u malim prostorijama.

Plastika

Sintetički hemijski bisfenol A (BPA) se nalazi u mnogim plastičnim proizvodima i može se unijeti ili apsorbirati kroz kontakt s kožom, potencijalno narušavajući endokrini sistem. Smatra se da 95 posto odraslih ima tragove BPA u svom tijelu kroz kontinuirano izlaganje. Izbjegavanje obrađene i pakovane hrane može pomoći u ograničavanju ove vrsti izloženosti.

Napravite vlastite proizvode za čišćenje

Običan sapun, soda i sirće su sve što vam je potrebno kako biste napravili sopstvena sredstva za čišćenje gotovo svih površina u domu. Postoji puno opcija na koje možete iskoristiti navedena tri sastojka kako biste dobili savršenu smjesu.

Smanjite količinu prašine u kući i pobijedite vlagu

Studija provedena u SAD-u 2016. godine identificirala je čak 45 toksičnih hemikalija u prašini. Jednostavni koraci za smanjenje izlaganja čovjeka ovim hemikalijama uključuju pranje ruku običnim sapunom i vodom te redovno uklanjanje prašine. Vlažnost i plijesan mogu također utjecati na vaš imunološki sistem, kao i povećati šanse za nastanak respiratornih problema.