Isprobajte ih što prije
26

Pronašli ste žohare u svom domu? Možete ih se riješiti na tri jednostavna načina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pronaći žohara u svom domu nije nimalo ugodan prizor. Prva pomisao je svakako da pozovete stručnjake za dezinskeciju, ali postoje i drugi načini kako da ih se riješte i to uz sredstvo i namirnice koje svakodnevno koristite.

Prema riječima certificirane entomologinje i tehničke direktorice u kompaniji "Braman Termite & Pest Elimination" Natashi Wright, borba protiv žohara ne mora uključivati jake hemikalije i toksine.Talog od kafe, limun i deterdžent za suđe pokazali su se kao efikasna sredstva za uništavanje žohara.

Talog od kafe

Talog od kafe možete iskoristiti na razne načine. Često se koristi u vrtlarstvu, a često i kao prirodni piling za tijelo. No, talog od kafe možete iskoristiti da odvratite žohare na način da im napravite zamku jer žohare privlači miris kafe.

Kako navodi Wright potrebno je da talog stavite u paprine čaše i onda ih stavite u galone s napunjenom vodom. Galone je potrebno staviti u blizini mjesta na kojem ste uočili žohare.

Sok od limuna

Wright navodi da sok od limuna pruža opciju eliminacije slatkog mirisa, budući da limun sadrži prirodna svojstva koja odbijaju žohare. Potrebno je da nekoliko litara vode s kojom planirate čistiti površine pomiješate s dvije do tri kašike limunovog soka te očistite površine na kojima su žohari.

Deterdžent za suđe

Deterdžent za suđe je poprilično jako sredstvo za uklanjanje mrlja. ali mješavina vode i deterdženta za suđe može ugušiti i ubiti žohare. Dovoljno je da pomiješajte četiri kašike deterdženta za suđe u litri vode i očistite mjesta gdje ste primijetili žohare.