Olakšajte si
7

Pratite ove savjete: Čišćenje kuće ne mora biti ni skupo ni naporno

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prašina, masne mrlje, plijesan niti jednoj kući ne daju šarm. No čišćenje doma ne mora značiti da ćete cijeli dan morati da provedete čisteći. Sve može biti puno jednostavnije nego što mislite. Sve što trebate uraditi jeste pojednostaviti sebi posao i koristiti se stvarima koje već imate u svojoj kući.

Pomoću sirćeta uklonite mrlje od kamenca na slavinama. Kamenac na slavinama često je mjesto koje je puno bakterija, a osim toga izgleda veoma ružno. Namočite papirni ubrus u sirće. Omotajte ga oko slavine i ostavite da se natapa 30 do 60 minuta. Kasnije samo isperite.

Mrlje s tepiha uklonite uz pomoć pegle. Trebat će vam amonijak, topla voda, boca s raspršivačem, hrpa čistih peškira i pegla. Zagrijte peglu, pomiješajte jednak dio vode i amonijaka nanesite smjesu na mrlju i stavite čist peškir preko nje. Vruću peglu stavite na peškir i pomičite je polako.

Izbijelite svoje stare jastuke uz pomoć detardženta za pranje veša, suđa i sode bikarbone. Provjerite da li je jastuk moguće prati. U veliki lonac s prokuhalom vodom ubacite šoljicu detardženta za pranje veša, šoljicu deterdženta za pranje suđa i pola šoljice sode bikarbone. Miješajte dok se sastojci ne otope. Stavite jastuk i ostavite ga da se natapa 30 minuta. Nemojte ih zaboraviti okrenuti. Jastuke potom operite u veš mašini.

Smrznute kockice sirćeta i limuna moći će vam da se riješite neugodnog mirisa iz odvoda. U svaki kalup za kockice leda stavite mali komad limuna a potom ih napunite alkoholnim sirćetom i zamrznite. U svoje odvode stavite nekoliko smrznutih kockica leda i neugodni miris će nestati.

Izbijelite odjeću bez upotrebe izbjeljivača. Trebat će vam voda, limunov sok i hidrogen peroksid. Pomiješajte 12 šoljica vode, 1/4 šoljice limunovog soka i šoljicu hidrogen peroksida u velikoj posudi. U odjeljak za deterdžent stavite dvije šoljice smjese. Veš operite uobičajno.
Bateriju za tuš očistite tako što ćete za nju pričvrstiti vrećicu sa sirćetom i ostavite je da se natapa 30-60 minuta. Tako ćete dezinficirati i ukloniti bakterije. Staklenu površinu električnog šporeta možete očistitio brzo i s minimalnim ribanjem. Treba vam posuda tople vode, deterdžent za suđe, soda bikarbona i krpa za čišćenje. Napunite zdjelu vrućom vodom iz slavine i pomiješajte je s deterdžentom za suđe, a zatim u posudu namočite krpu. Nanesite veliku količinu sode bikarbone po cijeloj površini ploče za kuhanje.

Iz krpe istisnite pola vode i stavite je preko sode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Nježno trljajte u krugovima. Ova metoda je korisna za bilo koju staklenu površinu i možete je koristiti za čišćenje staklenih vrata pećnice.

Za čišćenje ruba WC školjke koristite papirne ubruse i alkoholno sirće. Namočite ubrus u sirće. Ugurajte ih ispod rubova vaše WC školjke.

Ostavite ih da se namače nekoliko sati, a zatim uklonite papirnate ručnike i pustite vodu.