Najviše pate djeca
18

Poslovni problemi razaraju porodicu: Uz ove navike ostavite stres ispred kuće

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svakodnevne neugodnosti na radnom mjestu mogu u mnogome negativno utjecati na privatni život. Međutim, uz korisne navike možete naučiti kako da ostavite vaše poslovne probleme u kancelariji.

Poslovne obaveze i stres tokom radnih dana itekako utječu na raspoloženje zaposlenika. Stoga umor i nervoza koju radnik donosi kući razočarava i njegovog strpljivog partnera. Tolerancija nije beskonačna, a zbog iscrpljenih roditelja najviše pate djeca.

Stresan posao odnosi mentalnu energiju, a strpljenje, tolerancija i ljubaznost važniji su od zarađenog novca. Svakodnevne frustracije tjeraju radnike tragati za drugim poslom, ali naivno je očekivati da u ostalim kompanijama teče med i mlijeko. Business insider je izdvojio nekoliko dnevnih rituala koji pomažu radnicima kontrolisati stres i ostaviti ga ispred vrata porodičnog doma.

San i tjelesna aktivnost

Istraživači sa Univerziteta na Floridi pokušali su otkriti metode koje će spriječiti da se stres zbog posla prelije i na porodicu radnika. Neugodne situacije su dio karijere, ali temperamentni ljudi teško se kontrolišu pred naletom emocija. Posljednje atome snage troše kako bi savladali i kontrolisali napetost i tako ostali pribrani u očima svojih najdražih.

Istraživanje je došlo do zaključka da dvije korisne navike pomažu zaposlenima steći i sačuvati potrebnu snagu - pravilan san i redovno vježbanje. Manjak sna direktno je povezan s nedostatkom samokontrole. Neispavanost pogoršava stanje hroničnog umora. Kontinuirani san pomaže zaposlenicima nositi se s poslovnim nevoljama i smanjiti tenzije unutar porodice, piše Business Insider.

Ispitanici istraživanja koji su tokom dana uspjeli napraviti 10.900 koraka lakše su kontrolisali bijes pred članovima porodice, za razliku od ispitanika koji su dnevno prelazili 7.000 koraka. Redovna tjelesna aktivnost je od presudne važnosti za kontrolu negativne energije.

Šetnja poslije ručka ne zahtijeva mnogo vremena i napora, a pomaže dopuniti emocionalne rezerve. Ako se spomenuti ritual prakticira svakodnevno, velika je šansa da će konačno doći dan kada radnik napušta ured u dobrom raspoloženju. Odmorno tijelo je uslov za normalnu komunikaciju koja je nužna za građenje kvalitetnih odnosa s partnerom i članovima porodice.

Svakodnevni razgovori o poslovnim problemima prije ili kasnije uništit će vezu i skladne porodične odnose.