Savjet za održavanje doma
2

Pomoću dva proizvoda koja sigurno imate u kući brzo odčepite sudoper

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Često vam problem stvara začepljen odvod u sudoperu. Pomoću dva sastojka koja sigurno imate u svojoj kuhinji brzo ćete riješiti ovaj problem.

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je osnovna kuhinjska namirnica koja može učiniti čuda za čišćenje odjeće, uređaja, pa čak i odvoda koji su smrdljivi ili začepljeni.

Prirodni mineralni spoj - soda bikarbona može otopiti mineralne naslage i organske materijale kao što je mast. Soda bikarbona ima blago dezinfekcijsko svojstvo u borbi protiv bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodan miris. Redovno čišćenje sodom bikarbonom može spriječiti stvaranje začepljenja. Prije upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona za odvod, pokušajte sa sodom bikarbonom da vidite da li radi.

Potrebna vam je kupuća voda koju ćete prvo nasuti u sudoper, a potom i jednu šoljicu sode bikarbone. Za to možete koristiti mjernu posudu ili upotrijebiti lijevak ako imate manji odvod koji otežava izlijevanje direktno u odvodni otvor.

Odvod možete odčepiti i pomoću sirćeta. Ulijte jednu sirćeta u sudoper. Soda bikarbona je alkalna tvar, a sirće je blaga octena kiselina. Kada se njih dvoje pomiješaju, reagiraju kako bi neutralizirali jedno drugo. Nakon što se šuštanje smiri, pričekajte pet minuta. Iskoristite ovo vrijeme da zagrijete dvije šolje vode do vrenja. Isperite odvod ovom dodatnom kipućom vodom.