Izaberite pravu boju
17

Plava boja u kuhinji činit će vas sretnim i mirnim

Klix.ba
Plava boja je boja okeana i neba te zbog toga djeluje umirujuće u svakoj prostoriji u kojoj je kombinirate. Bilo da birate boju zida, namještaja ili samo dekorativnih detalja, plava boja će oplemeniti vašu kuhinju u svakom smislu.

Osim toga, plava boja utječe i na krvni pritisak tako što ga uravnotežuje i uvijek izgleda sofisticirano i umirujuće. Plava boja odlično se kombinira s bijelom bojom i bojom drveta.

Uz plavu kuhinju možete dodati i detalje u sivoj, crvenoj, limun žutoj ili čak crnoj boji.

Za bilo koju nijansu plave boje da se odlučite, od pastelnoplave do kraljevskoplave, nećete se pokajati jer ova boja po feng shuiju odaje čistoću i svježinu zbog elementa vode koji je obilježava. Vjeruje se da ova boja potiče blagostanje i bogatstvo.

Plavi zidovi i kuhinja

Ovu kuhinju dizajnirao je Tim Barber. On je odabrao ledenu nijansu plave boje za ormariće koji imaju zlatne detalje. Također, u istoj boji s bijelim dezenom izabrao je i odgovarajuću tapetu.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Mornarskoplava

Dizajnerica ove kuhinje je Rebeka Zaveloff. Fokus ove kuhinje je na kuhinjskom baru koji je inspiriran noćnim nebom. U ovoj kuhinji postoji i kutak za objedovanje, ali i predivni dekorativni detalji u ovoj boji.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Plava tapeta

Kuhinja Sarah Wittenbraker izgleda prekrasno zbog predivne bijele tapete s plavim detaljima u istoj boji kao i boja kuhinjskih elemenata.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Vintage kuhinja

U apartmanu koji je uređivao Brian J. McCarthy u New Yorku, u potpuno bijeloj kuhinji ubačeno je nekoliko pastelnoplavih elemenata, šporet i napa. Široki prostor upotpunjen je plavo-bijelim podom.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Plavi dugi kabinet

Zbog čega bi kuhinjski elementi morali biti u jednoj boji. Pokušajte s donjim plavim i gornjim bijelim ormarima. Ovakvi kuhinjski elementi učinit će vašu kuhinju prozračnijom i svjetlijom.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Plave pločice

Ova zapanjujuća kuhinja u vlasništvu je osnivača Popham Designa i ono što je čini posebnom su savršene dizajnerske pločice. Pultovi su napravljeni od marokanskog mramora.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Moderno, a plavo

Za ovakvu kuhinju trebat će vam nešto više prostora jer ćete u nju morati staviti i nešto veći trpezarijski sto. Predivnu bijelu kuhinju s visokim sjajem upotpunjuju plave stolice.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Plavi otok

Ova kuhinja kombinacija je marokanskog i modernog stila. Kuhinjski elementi su predivne plave boje dok su se vlasnici odlučili za bijele zidove i šarene pločice s plavim nijansama. Pultovi su napravljeni od mramora.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor

Pastelnoplava

Za sve ljubitelje pastelnih nijansi ova kuhinja je pravi izbor. Ovu kuhinju dizajnirala je Alison Palevsky. Kuhinja djeluje smirujuće s pastelnoplavim ormarićima i drvenim barskim stolicama.

Foto: Elle Decor
Foto: Elle Decor