Obratite pažnju
13

Pet savjeta za održavanje biljaka u saksijama

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vrtlarstvo je praksa uzgajanja biljaka. U vrtovima se uzgaja ukrasno bilje zbog njegovog cvijeća, listova ili sveukupnoga izgleda.

Uzgajati biljke na otvorenom u saksijama ima mnogo prednosti, ali ima i nekoliko izazova. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pravilno održavate svoje biljke u saksijama.

Koristite pravu saksije

Važno je odabrati pravu vrtnu posudu u koju ćete posaditi biljke. Pojedine vrtne posude su porozne, što može prouzrokovati prilično brzo isušivanje tla. Spremnici za terakotu i viseće vaze poznati su po brzom isušivanju. Metalne posude mogu također dramatično povećati temperaturu tla u posudama, brzo isušujući zemlju i pekući vaše biljke. Možete koristiti posude napravljene od ovih materijala, ali morate ih pažljivo nadgledati i zalijevati češće nego što biste to činili od plastičnih ili glaziranih keramičkih posuda.

Pravilno održavanje vlage

Ukoliko želite posaditi biljke u vrtne saksije potrebno je obratiti pažnju i na održavanje vlage u njima. Prije zalijevanja budite sigurni da biljkama treba voda. Prekomjerno zalijevanje jednako je štetno kao i presušivanje. Tlo na površini spremnika može na dodir izgledati suho, ali tlo može biti vlažno samo centimetar ili dva ispod površine.

Duboko zalijevanje

Najvažnije što morate imati na umu prilikom zalijevanja biljaka u vazama je duboko zalijevanje - to znači da biste trebali vidjeti kako voda curi iz drenažnih rupa na dnu posude. Ako ne vidite kako sa dna posude teče voda, niste dovoljno zalijevali.

Vrijeme zalijevanja

Jutro je idealno vrijeme za zalijevanje biljaka jer osigurava dovoljno vlage za cijeli dan, manje je isparavanja uzrokovanih vjetrom i vrućinom, a vlažnom lišću omogućuje sušenje prije noći.

Ne preporučuje se zalijevanje biljaka u večernjim satima jer lišće nema dovoljno vremena da se osuši prije nego što sunce zađe. Mokro lišće može izazvati gljivične bolesti poput pepelnice.

Zalijevajte tlo, a ne lišće

Obratite pažnju i kako zalijevate biljku. Važno je da zalijevate tlo, a ne lišće. Mokro lišće može dovesti do povećane šanse za gljivične i druge bolesti, a voda se ionako troši. Biljke upijaju vodu kroz korijenski sistem, a ne kroz lišće, stabljiku ili cvijeće. Stoga, da biste pravilno zalijevali svoje posude, nanesite vodu na tlo tamo gdje će doprijeti i upiti je korijeni biljaka.