Ispravite ih
0

Ovo su najčešće greške koje pravimo pri uređenju doma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mali prostori su nekada veoma teški za dekorisanje. Kada uređujete sobu koja je male kvadrature odluka o naizgled potpuno bezopasnoj kupovini tepiha može naglasiti koliko je zapravo vaš stan mali. No dobrom dekoracijom možete vizuelno stvoriti veći prostor.

Dizajneri interijera, posebno oni koji žive u urbanim sredinama, usavršili su umjetnost da izvuku najviše iz svakog kvadratnog metra prostorije. Dizajnerka Stefani Stein iz Los Angelesa ukazala je na greške koje najčešće pravimo kada uređujemo stan male kvadrature.

Odabir otvorenih polica na ulazu

Iako su otvorene police ponekad dobro rješenje, nekada znaju izgledati baš neuredno. Zbog toga radije birajte male ormariće s ladicama u koje možete pohraniti stvari, a istovremeno će izgledati uredno i lijepo. Iznad komode možete staviti i veliko ogledalo.

Odabir premalog tepiha

Za Stein, jedna od ključnih pogrešaka koje treba izbjeći prilikom uređenja dnevne sobe je odabir tepiha koji je premalen za prostor.

"Kada je tepih premalen za sobu, činite prostor još manjim. Funkcionalno govoreći, tepih pruža mekoću pod nogama, prigušuje zvuk i učvršćuje komade namještaja kako se ne bi lako pomicali", rekla je Stein.

Zanemarivanje originalnosti u kupatilu

"Kupatila ne moraju biti dosadne prostorije, čak ni kada su male. Zbog toga unesite malo mašte i kreativnosti u svoje kupatilo. Uredite ga u retro stilu", ističe Stein.

Kupovina pogrešne veličine kreveta

Kada imate malu spavaću sobu itekako veliku pažnju morate obratiti na veličinu kreveta koji kupujete. Stoga zaboravite kraljevsku veličinu kreveta, već se zadovoljite nješto manjim.

Živjeti s lošim osvjetljenjem

Ugradbena rasvjeta ponekad može biti veoma loša. Stein je primijetila kako osobe koje žive u novoizgrađenim zgradama, gdje je svjetlo ugrađeno, žive u vrlo svijetlim i neugodno osvijetljenim prostorijama. To je posebno izraženo u trpezarijama gdje bi svjetlo trebalo stvoriti intimniju atmosferu.

Ukoliko ne želite ponovo instalirati rasvjetna tijela, kupite prekidače za prigušivanje koji su vrlo praktično rješenje.