Obratite pažnju
18

Ovi kućanski aparati troše najviše energije kada su u stanju pripravnosti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kućanski aparati poput punjača, televizora ili igraćih konzola mogu vam donijeti dodatne troškove kad su uključeni u struju iako se ne koriste.

Od pametnog korištenja grijanja do praćenja korištenja kuhinjskih uređaja, postoji mnogo malih promjena koje možete napraviti i koje bi vam mogle uštedjeti novac na računima za struju.

Jedna od stvari o kojoj možda niste razmišljali je koliko energije troše uređaji koji su uključeni, ali se ne koriste.

Mnogo nas je "krivo" što punjače za telefone, laptopove, televizore i satove ostavlja uključene u struju, a ne koriste se aktivno. Među aparatima koji troše najviše električne energije u stanju pripravnosti izdvajaju se:

Frižider/zamrzivač

Pošto frižider/zamrzivač treba da bude stalno uključen, nije iznenađujuće da više od 12 posto energije čitavog domaćinstva dolazi samo od ovog aparata.

Očigledno je da ne možete jednostavno isključiti frižider kada ga ne koristite, ali postoje načini da se osigura da radi što je moguće efikasnije. Redovno čišćenje frižidera, spoljašnje i unutrašnje , najjednostavniji je način da se osigura da radi efikasno.

Televizori

Studija iz 2021. godine pokazala je da skoro 98 posto britanskih domaćinstava priznaje da ostavlja televizor u stanju pripravnosti u svakom trenutku, a mnogi pogrešno pretpostavljaju da ga isključivanje putem daljinskog upravljača u potpunosti isključuje.

Igraće konzole

Konzole za igre obično se ostavljaju uključene koliko i televizori i često se zanemaruju. Jednostavno osiguravanje da su potpuno isključene može uštedjeti značajan iznos novca na godišnjem nivou.

Punjači

Svi smo krivi što svoje punjače ostavljamo uključene i spremne za punjenje naših uređaja kad god nam zatrebaju, iako to povećava iznose na računima za struju. Premda ostavljanje praznog punjača uključenog u struju možda nije najskuplje, to dodaje nepotrebne troškove.