Uz malo truda
10

Ove vrste povrća možete uzgajati u saksijama

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uzgajanje povrća u saksijama je u posljednjih nekoliko godina postalo naročito popularno. Na ovaj način ćete u prehranu uključiti zdrave namirnice koje nisu pune pesticida.

Trebali biste kupiti saksije s drenažnim rupama. Na dno stavite grublji materijal, tj. krupan šljunak. Nakon toga naspite zemlju. Postoji nekoliko vrsta povrća koje možete uzgajati u saksijama. Grah je najbolje saditi u periodu od septembra do novembra. Saksija treba biti promjera 30 centimetara, a dubine 25.

Ukoliko želite saditi krastavac, sjeme trebate posijati u proljeće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Morat ćete ga poduprijeti štapovima ili konopcem, a plodovi će biti zreli za 42 dana.

Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u saksijama. Tokom proljeća treba biti izložena suncu, a kada dođe ljeto premjestite je negdje gdje je hladnije kako listovi ne bi uvenuli.

Kratke, tj. baby mrkve možete saditi u teglama ili saksijama. Važno je da ih redovno zalijevate. Cvekla je također jedna od namirnica koju možete saditi.

Ako namjeravate uzgajati patlidžan, imajte u vidu da ga je potrebno konstantno zalijevati i držati na veoma toplom i sunčanom mjestu. Vežite ga uz kolac.

Kupus, karfiol i brokule ne zahtijevaju mnogo truda. Dobra stvar je ta da u saksijama možete uzgajati obični i batat, tj. slatki krompir. U dubokim saksijama možete saditi do šest biljaka graška.

Cherry paradajz sadite u saksijama do 15 centimetara dubine, a za druge vrste paradajza koristite saksije dubljine do 30 centimetara. Kako biste zasadili rotkvice, raspršite sjeme u maloj saksiji i redovno zalijevajte.