Preporuke stručnjaka
18

Ove četiri kombinacije boja trebali biste izbjegavati u svom domu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Uređivanje interijera zna izgledati vrlo jednostavno, ali zapravo zahtijeva mnogo vremena i pažnje, jer samo jedna sitnica može potpuno pokvariti dojam cijele prostorije.
Kako prenosi portal Livingetc, dizajneri interijera otkrili su četiri kombinacije boja koje nikako ne biste trebali "udruživati" u istoj prostoriji. Umjesto toga, ponudili su koje su opcije mnogo bolje i efektivnije za vaš dom.

Roze i crna

Iako veliki kontrast može biti idealan način za dodavanje karaktera i stila svom domu, dobro razmislite prije nego što se odlučite na kombinaciju roze i crne boje. Kombinaciju ovih boja može djelovati previše ekstremno, naročito ako se previše koriste.

"Roze i crna mogu stvoriti jak kontrast koji nije idealan za interijere, pogotovo ako koristite svijetle tonove. One se međusobno poništavaju na upečatljiv način i stvaraju neugodnu sliku. Umjesto toga, predlažem uparivanje roze s neutralnim tonovima kao što su siva, bež pa čak i smeđa za pravi vizualni balans", navodi Jane Lockhart, osnivačica kompanije Jane Lockhart Design.

Narandžasta i žuta boja

Obje boje su odlične za interijere i mogu dodati dozu jeseni u vaš dom, ali ne biste ih trebali kombinirati. To je što mogu stvoriti prostor u kojem je teško boraviti.

"Prema mom mišljenju, narandžasta i žuta se nikada ne bi trebale spajati zajedno. Previše su uznemirujuće kada su u kombinaciji. Međutim, ako želite uvrstiti narandžastu, možete je upariti sa smeđom, tamnoplavom ili gotovo crno-zelenom za opuštajuću paletu", objasnila je Lucie Ayres, osnivačica 22 Interiors.

Ljubičasta i narandžasta

Dizajnerica interijera Grey Joyner istakla je kako ljubičastu i narandžastu nije dobro zajedno koristiti za dom. Ona je objasnila da je kombinacija ovih boja odlična za dresove sportskih ekipa. Dizajnerica Sarah Barnard dodala je da se u interijeru koriste prirodnije nijanse ljubičaste, a uz njih svakako možete kombinirati zelenu, bijelu i roze boju.

"Dobra ideja je odabrati prirodne nijanse poput patlidžana, lavande i jorgovana za prizemniji učinak, posebno za one koji se boje prezasićenih prostora dok traže pozitivne osjećaje radosti i mirne ljubičaste boje", istakla je Sarah Barnard.

Crvena i zelena

Kombinacija crvene i zelene boje ostavlja dojam da ste u novogodišnjem raspoloženju. Stoga, ukoliko želite imati crvenu boju u svom domu, radije je kombinirajte sa sivom, jer ona može takoreći prizemljiti crvenu i stvoriti dojam ugodnijeg prostora. No, ako baš volite kombinaciju zelene i crvene, postoje načini kako da ih kombinirate.

"Postoje mnoge nijanse crvene i zelene koje se lijepo slažu, kao što je svijetlozelena s hrđavo crvenom koja izgleda nevjerovatno. Sve je u izbjegavanju primarnih boja i igranju nijansama ako želite izbjeći blagdanski ugođaj" istakle su dizajnerice interijera Jenna Choate-James i Mariana Ugarte.