Korisno i šaljivo
8

Ovaj online kalkulator govori vam koliko tačno rolni toaletnog papira trebate kupiti

DP
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako pripadate grupi ljudi koja je manično kupovala toaletni papir u posljednjih nekoliko sedmica, možete odahnuti, jer će vam novi online kalkulator pomoći da izračunate koliko vam je tačno rolni toaletnog papira potrebno tokom samoizolacije zbog pandemije koronavirusa.

Londonski web dizajner Dave Stewart napravio je internet i mobilnu aplikaciju Got Paper u namjeri da riješi ovaj problem uz određenu dozu britanskog humora, piše Insider.

Jednostavno interfejs ove aplikacije otkriva vam koliko je rolna toaletnog papira potrebno na temelju vaših odgovora na nekoliko jednostavnih pitanja kao što su "broj velikih nuždi tokom dana" i "broj malih nuždi tokom dana".

Aplikacija je besplatna, ali sadrži poveznicu za donaciju ako neko želi pridonijeti Stewartovom trudu.

Ona će biti prevedena na nekoliko jezika, uključujući italijanski i kineski, u sljedećih nekoliko dana, a bit će razvijena i verzija za porodičnu upotrebu, koja će biti od pomoći domaćinstvima s više članova koji žele utvrditi koliko im je toaletnog papira potrebno.

"Želio sam stvoriti nešto što će pomoći zajednici u izuzetno teškim i strašnim vremenima, ali i da u cijelu situaciju unesem malo komedije. U ovakvim vremenima važno je da radimo zajedno i nadam se da će Got Paper pomoći ljudima da shvate da ne moraju raditi zalihe i ohrabriti sve da dijele ono što imaju i pomognu jedno drugom kad god mogu", rekao je Stewart.

Panična se kupnja iz Hong Konga preselila u sve države koje su odlučile poduzeti ograničavajuće mjere kako bi spriječile agresivno širenje koronavirusa. Jedan od proizvoda koji bi među prvima nestajao s polica bio je toaletni papir zbog čega je on postao simbol panične kupnje i predmet mnogih šala na internetu.