Dobar odstranjivač mrlja
8

Osam načina na koje još možete koristi šećer u svom domaćinstvu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoje razlozi zbog kojih je šećer sveprisutan u modernoj prehrani. Šećer ne samo da ima nevjerovatan okus, već može biti fermentor, konzervans, ali i sastojak za piling. Donosimo vam osam nekulinarskih trikova za koje vam je šećer neophodan.

Nahranite svoje cvijeće

Teško je cijeli dan stajati u vazi i biti lijep, zbog toga cvijeće treba gorivo za ljepotu! Kao i ljudi, svježe rezano cvijeće pretvara ugljikohidrate iz šećer u energiju. Dodavanje prstohvata šećera u vazu učinit će da cvijeće ostane lijepo.

Odstranjivač mrlja

Ukoliko je vaša nova majica došla u kontakt s uljem, masnoćom, travom ili kafom enzimi u saharozi učinkoviti su odstranjivači mrlja. Napravite smjesu miješanjem pola šoljice šećera s jednom četvrtinom šoljice tople vode, utrljajte šećernu pastu u mrlju i pustite da odstoji preko noći, potom normalno operite.

Ohladite usta

Ako ste ga pretjerali s začinima, jednostavno uzmite malo šećera i uklonit ćete ljutinu.

Piling za usne

Šećer će vam pomoći da vaš poljubac bude najmekaniji ikada. Napravite sebi piling od šećera. Pomiješajte dvije kašičice šećera, jednu kašičicu kokosovog ili maslinovo ulja, jednu četvrtinu kašičice meda i tri do četiri kapi eteričnog ulja mente. Usne istrljate pilingom a potom ga isperite.

Smirite ujed insekata

Šećer je dobro sredstvo za izvlačenje otrova iz ugriza kukaca i uboda pčela. Napravite pastu miješanjem šećera i vode u omjeru 3: 1. Očistite ranu, nanesite pastu, pokrijte je zavojem i ostavite tako trideset minuta.

Uklonite neželjene mirise

Šećer će vam pomoći da se riješite jakih mirisa u kuhinji. Ono što trebate uraditi jeste da stavite kašičicu šećera na vrelo kolo i stavite da se topi dok masa ne postane karamelizirana. Cijeli stan mirisat će vam na karamelu.

Operite masne ruke

Sa šećerom možete ukloniti odvratnu masnoću sa svojih ruku. Dodajte kašičicu šećera na dlan, potom stavite tečni sapun i dobro istrljajte ruke. Zatim isperite.

Sirup od jagoda

Napravite jednostavan sirup od svježeg bobičastog voća. Sve što vam je potrebno jeste malo šećera i bobičasto voće. Svaku šoljicu bobičastog voća, pospite kašičicom šećera i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Jagode će same pustiti sok.