Kreativni i funkcionalni

Oduševili su nas: Sa Instagrama smo izdvojili 9 najljepših arhitektonskih studija u Sarajevu

Izdvojili smo arhitektonske studije u Sarajevu koji su nam zapali za oko (Foto: Instagram)
Izdvojili smo arhitektonske studije u Sarajevu koji su nam zapali za oko (Foto: Instagram)
I. B.
31.01.2023. u 22:32

Ako ste zaljubljenik u arhitekturu, vjerojatno već znate da na Instagramu možete pronaći bezbroj profila koji će zasigurno okupirati vašu pažnju. No, ako ste iz Sarajeva, a trenutno vam treba neko za osmišljavanje izgleda željenog prostora, onda smo možda pronašli način da vam to olakšamo.

Arhitekti igraju ključnu ulogu u projektiranju zgrada i prostora u kojima boravimo, a dizajn mjesta u kojem ćemo živjeti i raditi može znatno djelovati na poboljšanje našeg mentalnog blagostanja i sreće.

U glavnom gradu BiH postoji dosta fantastičnih arhitektonskih studija, koji se istovremeno bave i dizajnom prostorija, a koji svoje radove promovišu i na Instagramu.

Napravili smo jedan uži izbor njih te nasumičnim redoslijedom izdvojili neke koji su nam privukli pažnju. Moramo vas upozoriti, neki od profila i dizajna mogli bi vam se toliko svidjeti, da odmah poželite preurediti svoj dom.

Studio SOVA
Studio SOVA

Na profilu SOVA arhitekture pronaći ćete kolaž interijera prepunih boja i uzoraka, no koje nadasve odlikuje moderan i profinjen izgled.

Impresivne dizajne ovog studija potpisuje vrijedna arhitektica Maja Nurkić, a kakav je stil koji je karakteriše može vam objasniti i činjenica da je njen potpis na nekim od poznatih objekata u Sarajevu, poput trgovina Bazerdžan i Dresscode, kao i restorana Sendi.

SOVA nema svoju web stranicu, no sve informacije možete pronaći putem njihovog profila na Instagramu.
Studio Arterior
Studio Arterior

Ako zavirite na profil Arterior studija vjerujemo da ćete se oduševiti dizajnima koje ćete tamo pronaći. Osim što odišu inovativnošću i modernim stilom, interijeri su prozračni i praktični.

Iza projekata stoji arhitektica Blanka Dujić, a njen cilj bio je da pokaže kako je moguće spojiti funkcionalnost i kreativnost. Čini se da joj je pošlo za rukom.

Trenutno je dostupan samo putem Instagram profila.
Studio Kota
Studio Kota

Arhitektonski studio Kota vodi se parolom "dizajniramo vaše snove", a gledajući fotografije na njihovom Instagramu možemo reći da je doista tako.

Iza studija stoje kreativci Ena i Semir Imamović, koji su potpisali uređenje brojnih objekata diljem Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Mogu se pohvaliti i redizajnom interijera kluba "Kamernog teatra 55" te kultnog sarajevskog restorana Amerikanac.

Tim također ima i svoju web stranicu koju možete pogledati na sljedećem linku.
Studio Doxat
Studio Doxat

Još jedan zanimljiv arhitektonski studio je Doxat, čija je filozofija ne samo osmišljavanje prostora, već i stila života svojih klijenata.

Samo gledajući fotografije ovog studija jasno je da tim, na čijem je čelu arhitekt Riad Drino, drži do svakog detalja, a svaki dizajn je pomno i pedantno osmišljen. Pretežno su fokusirani na stambeni sektor, projektiranje vila, zgrada i stanova visoke kategorije, a iza njih su brojni projekti po Evropi, čak i Aziji.

Njihova web stranica je na sljedećem linku.
Studio Estet&Co
Studio Estet&Co

Sjajan posao radi i Studio Estet&Co, koji teži minimalističkom pristupu, s jednostavnim, ali i upečatljivim arhitektonskim linijama i neutralnom paletom boja koja djeluje umirujuće. Akcenat ovog studija je na određenim detaljima koji dominiraju prostorijom, a u kombinaciji sa cijelim prostorom stvaraju idealnu kompoziciju.

Studio vode tri dame, Nejra Talović, Emina Ademović i Ajša Hadžić, a više informacija o njemu možete pronaći i na sljedećem linku.
Studio Zec
Studio Zec

Studio Zec prati moderan i savremen dizajn iza kojeg stoji jedan od najpoznatijih arhitekata u Sarajevu - Amir Vuk Zec.

On potpisuje na desetine projekata širom BiH i regiona, a samo neki od njih su hotel Pino Nature na Trebeviću, hotel Delfin u Bijeloj, hotel Navis u Orašju, Vinska Galerija Vukoje u Trebinju, City Centar u Orašju, zgrada Mejtaš u Sarajevu, restoran Kibe Mahala, hotel Osejava u Makarskoj i mnogi drugi.

Gospodin Amir vodi se parolom "biti u vremenu", a uvid u njegove impresivne radove možete pronaći i na stranici studija.
Gepek studio
Gepek studio

Gepek studio teži postizanju iznenađujuće jednostavnih i smislenih dizajnerskih rješenja. Tim koji se okupio 2017. čine Belma Jusufović, Damir Dautbegović i Igor Tomić, a vjeruju u ukrštanje ideja, zajednički trud, znanje i entuzijazam te se već mogu pohvaliti nekim sjajnim projektima.

Između ostalog, to su Gradska pijaca u Konjicu, dio Hotela Jablanica kao i neke od objekata u Sarajevu poput benzinske pumpe BSP Oil, pekare Fine Food u blizini Narodnog pozorišta, objekat Juice&Smoothiesa i druge.

Možete ih potražiti i na njihovoj web stranici.
Fo4a Architecture
Fo4a Architecture

S profila studija Fo4a Architecture gotovo je nemoguće da ćete brzo otići, a tako je zbog različitih dizajna koje ćete tamo vidjeti, osmišljenih po posljednjim trendovima, no koje prije svega prati funkcionalnost.

Iza svega stoji arhitekta Armin Mešić, koji je svoj portfolio ispunio sjajnim projektima. On je, između ostalog dizajnirao moderni i jedan od novijih kafića u gradu - Kawu, ali i radio na dizajnu Zoom optike koja se nalazi unutar austrougarske zgrade, što samo govori da ovaj mladić doista zna svoj posao.

Studio je, za sada, dostupan samo preko svog Instagram profila.
Kreatur Architects
Kreatur Architects

Poetičnim dizajnom i bezvremenskim komadima koji su nadahnjujući, te istovremeno odaju utisak praktičnog i jedinstvenog doma, oduševio nas je i studio Kreatur Architets.

Putem njihove web stranice otkrili smo kako iza ovog studija stoji tim talentovanih arhitekata, na čijem je čelu Kadira Jukić Spahić. Tim slavi jednostavnost oblika i njihovu, kako su naveli, "emocionalnu povezanost s materijalima".

Njihov rad možete pogledati i na sljedećem linku.
238