Sirće, so i soda
23

Očistite tepih poput profesionalca i to sastojcima koje sigurno imate u svojoj kući

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tepihe ne možete održavati tako jednostavno i lako poput parketa i laminata. Međutim, mnogi stručnjaci za uređivanje interijera kažu kako tepisi daju dozu topline svakom domu, ugodni su pod nogama, a na raspolaganju vam je mnoštvo boja i uzoraka, ali i cijena.

Ali kada se tepih zaprlja, ne možete ga jednostavo uzeti i ubaciti u veš-mašinu, a nekada je jedina opcija pozvati servis za čišćenje tepiha. Mi vam donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da imate čiste i mirišljave tepihe, a trebat će vam sastojci koje sigurno imate u svom domu.

So je veoma korisno sredstvo za čišćenje mrlja. Prvo, dobro izvlači vlagu iz vlakana vaših tepiha, drugo kristali soli djeluju poput nježnog abraziva za čišćenje. Na mrlju stavite soli i nježno istrljajte, a zatim ostavite nekoliko minuta prije nego usisate.

Deterdžent za suđe također dobro tretira mrlje na vašem tepihu. Nekoliko kapi deterdženta za suđe razblažite s toplom vodom, stavite u bočicu s raspršivačem, poprskajte mrlju i očistite četkom za čišćenje. Isperite krpom koju ste prethodno potopili u vodi.

Možda će vam u prvi mah biti čudno, ali pjena za brijanje stvarno čini čuda kada je riječ o uklanjanju mrlja. Raspršite pjenu za brijanje na uprljano područje, a zatim je istrljajte četkom. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta ili preko noći, a zatim mokrom krpom očistite tepih.

Još jedno od najsvestranijih sredstava za čišćenje u vašoj kući je hidrogen peroksid. Peroksidom poprskajte mrlje i izribajte ih četkom. Kada se tepih osuši, usisajte. Peroksid osim što savršeno čisti također i dezinficira.

Ukoliko su kućni ljubimci izvršili nuždu na vašem tepihu, soda bikarbona je vaš jedini prijatelj. Obrišite nered, a potom pospite sodom bikarbonom cijelo područje i utrljajte mokrom krpom. Kada se osuši ostatak usisajte. Soda će očistiti, dezinficirati i ukloniti ružne mirise.

Sirće je također dobro za čišćenje mrlja na tepihu. Napravite rastvor od 50 posto vode i 50 posto sirćeta. Rastvor stavite u bocu s raspršivačem, poprskajte mrlje i istljajte mokrom krpom. Kiselost u sirćetu dobra je za uklanjanje masnih mrlja. Možete ga kombinirati sa solju da biste dobili još jače sredstvo.