Autonomni sistemi
8

Nissanov "pametni" hotel u Japanu ima pokretne papuče, jastuke i namještaj

Klix.ba
Japan već ima najpametnije toalete na svijetu, a sada su tu i "pametne" papuče, namještaj i još ponešto.

Nissan je 2016. godine predstavio stolice koje se same kreću zahvaljujući kamerama i senzorima, a ovog puta je kompanija svoju tehnologiju primijenila u japanskom hotelu ProPILOT Park Ryokan za koji je inspiraciju pronašla u tehnologiji iz svog automobila Leaf predstavljenog u oktobru.

Nažalost, hotel neće biti dugo otvoren, nego samo jednu noć i to 24. marta kada će pobjednici takmičenja na društvenim mrežama dobiti šansu da provedu jednu noć u njemu i uživaju u njegovim automatiziranim sistemima.

Boravak u tradicionalnim japanskim kućama za goste posebno je iskustvo. Drvene kuće posjeduju sobe s tatamijem i lijepe vrtove, a goste dočekuju domaćini odjeveni u kimono. Također, na raspolaganju su i vruće kupke. Ovakav vid smještaja inače nema nikakve veze s visokom tehnologijom, senzorima, robotima i pametnim toaletima, no Nissanov ProPILOT Park Ryokan hotel, koji se nalazi u planinskom gradu Hakoneu s izvorima vruće vode, posjeduje nekoliko "pametnih" iznenađenja, uključujući papuče i namještaj koji se samostalno kreću.

Naime, papuče se same slože nakon pritiska na dugme, kao i podni jastuci te namještaj. Kretanje možda izgleda kao "magija", ali se u suštini radi o Nissanovoj tehnologiji autonomnog parkiranja.

"Kada je riječ o automobilima, tehnologija zahtijeva snažne procesore, četiri kamere visoke rezolucije za real-time obradu slike i 12 sonarskih senzora za procjenu okoline vozila. Nakon obrade sakupljenih informacija, sistem može sigurno parkirati automobil kontrolisanjem papučice gasa, kočnica, upravljača i mjenjača", izjavio je glasnogovornik Nissana Nick Maxfield za CNN.

Naravno, primjena ove tehnologije na papuče i nekoliko jastuka je mnogo jednostavnija. Svaki predmet ima "home" poziciju koja se aktivira pritiskom na dugme.

"Postoje i kamere na stropu, na recepciji i u sobama. Kamere otkrivaju predmete na podu korištenjem tehnologije za obradu slike, a sistem koristi te podatke za određivanje rute parkiranja", dodao je Maxfield.

U slučaju papuča svaka ima dva mala točkića na dnu pomoću kojih se kreće, a točkići se uvlače nakon što neko obuje papuče.