|

Nekoliko koraka do zdravijeg doma: Kako da se osjećate bolje u svoja četiri zida

Nekoliko koraka do zdravijeg doma: Kako da se osjećate bolje u svoja četiri zida
4
E. Sk.
12.11.2019. u 07:36
3
komentara
4

dijeljenja
Ne trebate dizati kredit ili renovirati stan kako biste se u njemu osjećali ljepše, poručuju stručnjaci. Dovoljne su male promjene da svoj život učinite ljepšim i da se osjećate ugodnije u svoja četiri zida.
Sanitarije su kritični aspekti svakog doma. Održavanjem dobre higijene izbjeći ćete opasnosti po zdravlje.

Filtrirajte pitku vodu

Voda nosi puno klica i minerala, stoga ćete htjeti osigurati da vam pitka voda bude čista. Budite sigurni da imate odgovarajući karbonski filter za uklanjanje većine smrtonosnih kontaminanata, a to uključuje olovo i hlor.

Izbjegavajte prašinu

Prašina je pokretač alergije. Prašinu možete izbjeći tako da često usisavate kuću. Tepih lako zadržava prljavštinu i zbog toga ga treba promijeniti nakon određenog vremena. Također, brisanje stopala smanjit će prljavštinu i alergene koji dolaze u vaš dom.

Izbjegavajte previše vlage

Vlaga može uzrokovati kašalj i donijeti loš miris u vaš dom. Vlagu treba regulirati korištenjem klima uređaja. Ako nemate klima uređaj, pomoću ventilatora možete održavati ugodan nivo vlage.

Često perite ruke

Pranje ruku odličan je način održavanja vašeg doma zdravim. Klice uglavnom izazivaju gripu i prehladu. Kada ste u kontaktu s nekim ko ima gripu, poželjno je da operete ruke. Također, ruke obavezno operite i za vrijeme uzimanja i pravljenja obroka.

Izbjegavajte toksične proizvode za čišćenje

Čišćenje kuće može biti opasno ako koristite otrovne hemikalije. Predmeti koji imaju otrovne sastojke mogu predstavljati opasnost za vašu djecu. Odličan primjer tih opasnosti su deterdženti za pranje koji sadrže amonijak, a on izaziva peckanje u grlu i plućima.

Proizvodi za čišćenje također pogađaju osobe sa astmom, posebno djecu. Najbolji način da se to izbjegne je korištenje prirodnih proizvoda za čišćenje. Dobar primjer prirodnih stvari je ocat umjesto korištenja izbjeljivača prilikom čišćenja.

Ugradite detektor dima

Dok ste kod kuće, šanse za požar su velike. Upravo zbog toga poduzmite sve preventivne mjere da sačuvate svoju porodicu. Možete odmah dobiti obavijest o dimu ili toplini instaliranjem detektora dima. To će izbjeći katastrofu, a pomoći će i u izbjegavanju ugljendioksida.

Da bi vaš dom bio što zdraviji, potrudite se da vaše domaćinstvo bude što urednije. Neka vaša kuća bude bez prašine, koristite prirodne lijekove za čišćenje i izbjegavajte otrovne hemikalije.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...