Sredstvo za više namjena
18

Ne bacajte limunovu koricu, možete je iskoristiti za svakodnevno održavanje doma

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Limunova korica svestrani je sastojak koji dodaje dašak citrusa širokom rasponu jela. Međutim, upotreba limunove korice nadilazi kuhanje, jer također može biti od pomoći prilikom čišćenja doma.
Tako se korica limuna može koristiti u vrtu kako bi se tlo zakiselilo, a može se koristiti u kuhinji kao prirodni prašak za ribanje. Naime, limun je dobro sredstvo za dezinficiranje površina i uklanjaja masnoća, prljavštine i drugih naslaga zbog svoje kiselosti.

Sok od limuna može se pomiješati s vodom ili sodom bikarbonom kako bi se napravilo višenamjensko sredstvo za čišćenje radnih ploča, ogledala, stakla i drugih površina, a korica se može koristiti za neutraliziranje mirisa u zatvorenim prostorima poput kante za smeće, frižidera i ostave, a mogu se kuhati cijele kako bi osvježili prostorije.

Kako god da se koriste, limun i njegovi ostaci čine svestranu, učinkovitu i ekološki prihvatljivo sredstvo za čišćenje. Pretvorite ih u prašak za ribanje koji će vam pomoći u rješavanju tvrdokornih mrlja u kuhinji.

Skupljajte ostatke limuna kako biste napravili veće zalihe sredstva za čišćenje, a pravilo se ne odnosi samo na limun. već i na druge citruse kao što su limeta, narandža, grejp. Dovoljno je da ih ostavite u zamrzivaču dok ne skupite veću količinu, a onda ih osušite i naribajte.

Nakon toga, naribane korice rasporedite po tepsiji preko noći i sutra ga pomiješajte s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Možete dodati i sušenu lavandu ako želite pojačati miris. To je sve što je potrebno da napravite svoj domaći prašak za ribanje.

Za upotrebu prvo ulijte malo vode, a zatim smjesu stavite na površine koje imaju tvrdokorne mrlje. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim vlažnom spužvom izribajte to područje i isperite vodom. Abrazivna priroda korice citrusa pomoći će u uklanjanju prljavštine i hrđe s vaših kuhinjskih površina. Za sobom će ostaviti i svoju ugodnu aromu.