Istjerajte ih iz doma
14

Napravite sami prirodna sredstva protiv insekata i riješite ih se zauvijek

Klix.ba
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Insekte gotovo niko ne voli ali opet zajedno dijelimo planetu. Većina nas je zadovoljna time što su insekti vani, no problem nastaje kada se naši svijetovi sudare. Tada često posežemo za pesticidima kako bismo ove male uljeze uklonili iz naših domova.

Neke naučne studije tvrde kako su hemikalije koje se nalaze u ovim proizvodima povezane s pojavom raznih tumora, Alzheimerovom bolešću, ADHD-om, pa čak i defektima pri rođenju. Budući da su hemikalije koje često koristimo u našim domovima od žohara ili moljaca, napravili smo popis prirodnih načina kako da se riješimo ovih štetočina.

Rješenje za muhe

S Univerzita North Carolina objasnili su da su kućne muhe povezane sa širenjem više od 30 različitih bolesti. Jedina stvar koja je gora od tih bolesti jesu hemikalije u proizvodima koje koristite da bi se zauvijek riješili muha. Umjesto toga svoj životni prostor počnite prskati mješavinom eteričnog ulja lavande i eukaliptusa. Također možete napraviti sprej od jabukovog sirćeta i vode.

Pauci mrze kestene

Iako pauci pomažu u smanjenju populacije insekata u vašem domu, nekada strah od ovih insekata može biti jači od vas. Zbog toga pokušajte s netoksičnim metodama istjerati pauke iz svojih domova. Prvo, prskajte ulaz u vaš dom s kombinacijom ulja citronele i sapuna od limuna. Druga metoda je da na mjestima gdje se pauci pojavljuju stavite nekoliko kestena.

Dajte žoharima nešto slatko

Žohara je gotovo nemoguće riješiti se no i oni imaju jednu slabost: oni nastanjuju samo prostore koji im pružaju potrebne resurse. Prvo pronađite sva njihova skloništa u vašem domu i to uz pomoć nečeg slatkog. Zatim napravite sprej od mačje metvice i poprskajte ga po mjestima gdje se nalaze žohari.

Neka komarci budu stvar prošlosti

Komarci su među najsmrtonosnijim stvorenjima na planeti. CDC izvještava da komarci svake godine ubiju više od milion ljudi prenoseći malariju. Komaraca u svom domu riješit ćete se tako što ćete se uklaniti stajaću vodu. Također u borbi protiv ovih insekata pomoći će vam sadnice lavande i bijelog luka.

Mrava se riješite uz pomoć sode bikarbone

Mravi se možete riješiti uz pomoć cimeta tako što ćete ga posuti tamo gdje mrava ima najviše. Ne pomogne li vam ova metoda onda pokušajte s kombinacijom šećera i sode bikarbone koju trebate staviti u pastičnu kutiju na pod. Šećer će vam omogućiti da privučete mrave, a soda da više nikada ne izađu iz posudice.