Ne treba mnogo truda
15

Napravite mirisnu oazu u domu sa biljkama koje predivno mirišu

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stručnjaci za sobne biljke savjetuju koje su odlične za dom jer ispuštaju divne mirise tokom cijele godine, a nije ih problem uzgajati u zatvorenom prostoru ukoliko poštujete određena pravila.

U nastavku pročitajte koje to biljke pružaju ugodan miris vašem domu.

Čokoladna menta

Mentu je lako uzgajati vani, ali ova mirisna biljka može uspijevati i u zatvorenom prostoru pod pravim uslovima.

"Suprotno uvriježenom mišljenju, sve što uzgajate na otvorenom prostoru, možete uzgajati i u domu. Potrebno je samo pobrinuti da vaše biljke dobijaju željenu količinu vode i svjetlosti", kazala je Veronica Moore, zagovarateljica terapije biljkama.

Čokoladna menta se koristi i kao dodatak mnogim jelima, Ilustracija: Shutterstock
Čokoladna menta se koristi i kao dodatak mnogim jelima, Ilustracija: Shutterstock

Stavite čokoladnu mentu u teglu pa na osunčanu prozorsku dasku. Zalijevajte je kad osjetite da je zemlja suha na dodir. Imajte na umu da sve biljke imaju period mirovanja, stoga smanjite količinu vode i učestalost zalijevanja u periodu kad menta ne raste brzo.

Ova mirisna biljka koristi se kao dodatak mnogim jelima, ali odlična je i za postizanje ugodnog mirisa u domu. Moore je čak zna upotrebljavati tako da ubere nekoliko listova, usitni ih i stavi u malu posudu pored kade kako bi stvorila mirisno aromaterapeutsko okruženje u svojoj kupaonici.

Gardenija

Gardeniju i njene kremasto bijele cvjetove mnogi smatraju kraljicom mirisnih biljaka, a ukoliko ima prave uslove, bez problema može rasti i u zatvorenom prostoru.

Budući da potječe iz tropskog područja, gardeniji je potrebno šest do osam sati jakog, indirektnog sunčevog svjetla da bi uspijevala.

Gardeniji je potrebno šest do osam sati jakog, indirektnog sunčevog svjetla, Ilustracija: Shutterstock
Gardeniji je potrebno šest do osam sati jakog, indirektnog sunčevog svjetla, Ilustracija: Shutterstock

Također, voli vlažne prostorije u kojima se temperatura kreće između 13 i 24 stepena. Osim toga, ovoj biljci je potrebno kiselo tlo pa je važno da se pH vrijednost održava između 4,5 i 5,5.

"Odaberite tlo koje se brzo drenira, tako da korijenje vaše gardenije ne truhne i ne pretvara u kašu", kazao je Alfred Palomares, potpredsjednik kompanije "1-800-Flowers".

Francuska lavanda

"Za mene je lavanda rajska biljka kojoj je potrebno nešto više pažnje zimi kad prijeđe u stanje mirovanja", navela je Veronica Moore.

Francuska lavanda voli stjenovita područja, Ilustracija: Shutterstock
Francuska lavanda voli stjenovita područja, Ilustracija: Shutterstock

Moore je savjetovala da lavandu svakako držite u tegli od terakote i pobrinete se za dobru drenažu. Ova biljka voli stjenovita područja, pa stoga zemlju pomiješajte sa dosta kamenja

Hoya ili voštani cvijet

Ova pomalo neugledna biljka svu svoju raskoš pokaže kada se na njoj pojave cvjetovi nalik malim buketima koji ispuštaju neodoljivo egzotičan miris.

Brittany Minor iz "Green Girl Green Worlda"' kazala je da joj je ovo omiljena mirisna sobna biljka.

Hoya najviše voli cvjetati tokom jeseni i zime, Ilustracija: Shutterstock
Hoya najviše voli cvjetati tokom jeseni i zime, Ilustracija: Shutterstock

"Moja hoya trenutno ne cvjeta, ali hladniji dani znače da je cvjetanje na putu. Ona najviše voli cvjetati tokom jeseni i zime. Kako biste povećali šanse da na vašoj hoyi vidite cvijet stavite ga u lonac od terakote s dobro dreniranom zemljom. Hoye ne podnose previše vode i vlage. Svaka tri mjeseca u teglu ubacite usitnjene ljuske jaja, jer to pomaže da tlo ostane alkalno", savjetovala je Minor.

Biljku smjestite na mjesto u kući na kojem će dobijati žarko indirektno svjetlo. Nemojte je stavljati direktno na sunce.

"Napravite li sve kako treba, dočekat će vas najljepše malene cvjetne nakupine koje mirišu predivno", kazala je Minor, piše Aparmenttherapy.