|

Najveća privatna kuća na svijetu nalazi se u Indiji, vrijedi milijardu dolara

Najveća privatna kuća na svijetu nalazi se u Indiji, vrijedi milijardu dolara
14
D. B.
2.2.2020. u 13:26
30
komentara
14

dijeljenja
Najveća privatna kuća na svijetu nalazi se u Indiji, vrijedi milijardu dolara
Najveća privatna kuća na svijetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaiju u Indiji.
Kuća nazvana Antilla izgrađena je 2010. godine i nosi titulu najveće na svijetu. To je u suštini neboder s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara.

Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da kuću koristi četveročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilla nije samo najveći dom na svijeetu, nego je i najskuplje imanje na svijetu. Njena vrijednost se procjenjuje na više od milijardu dolara. Dizajnirala ju je kompanija "Perkins and Will" iz Chicaga, a građevinske radove je obavila australska firma "Leighton and Will".

Neboder je visok nešto manje oko 167 metara te ima 27 spratova s veoma visokim stropovima. Kad se uzme u obzir visina prosječnog stropa, ova zgrada je mogla imati do 60 spratova.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Na krovu ima dovoljno prostora za slijetanje tri helikoptera, a ispod je sprat za zračnu kontrolu. Potom slijedi stambeni dio, a onda spratovi namijenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, kino s 50 sjedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

Antilla može izdržati zemljotres do 8 stepeni po Richteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika "ledena soba" koja održava zgradu hladnijom od bilo kojeg objeka u gradu.

Vrijednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...