Da traje što duže
77

Na ovim mjestima ne biste trebali čuvati zimnicu da se ne bi pokvarila

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Zimnicu koju ste pripremali početkom jeseni, a koju ćete konzumirati tokom zimskih dana, potrebno je pravilno skladištiti da se ne bi pokvarila.

Ukoliko ste stavili tegle sa zimnicom na neko od ovih šest mjesta rizikujete da vrlo brzo ostanete bez zaliha koje ste pripremili za zimu.

Mjesto na kome ima vlage

Mjesto koje se smatra za najbolje skladište zimnice je podrum. Smatra se da je u njemu stabilna i dovoljno niska temperatura, a i da je mračan. Međutim, ako u podrumu ima vlage, ovo nije dobro rješenje, jer zimnica može da se ubuđa.

Frižider

Većinu onoga što ste ostavili kao zimnicu ne bi trebalo držati u frižideru. To se posebno odnosi na one proizvode koji u sebi sadrže šećer, kao što su džemovi i slatko od voća. Za držanje u frižideru pogodna je samo ona zimnica koja ima ograničen rok trajanja ili tegle sa kiselim krastavcima, salatom ili ajvarom koje ste već otvorili.

U blizini izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice zimnicu odlažu u viseće dijelove kuhinje, na gornje police, što se nikako ne preporučuje.

Toplota se u kući skuplja u višim dijelovima stana što znači da će se tegle zagrijati, a ono što čuvate od zimnice u njima propasti od toplote. Ako ste ih kojim slučajem skladištili na ovakva mjesta, da bi sačuvali zimnicu premjestite je na hladno i mračno mjesto.

Otvorena terasa

Zimnicu nije preporučljivo držati ni na otvorenim trerasama, jer kada je jaka zima rizikujete da se tegle smrznu i puknu, a kada je toplo mogu da se zagriju i da se sadržaj u njoj pokvari.