Održite čistoću
32

Na kojoj temperaturi biste trebali prati posteljinu da se riješite bakterija

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kvalitetno pranje posteljine je jedan od koraka na koje biste trebali obratiti pažnju kako biste spriječili širenje bakterija.

"Čista posteljina nije ključna samo za vašu udobnost, već i za vašu higijenu. Dok spavate, vaše tijelo oslobađa prirodna ulja i znoj, koji se prenose na posteljinu. Dakle, baš kao što redovno perete odjeću, jednako je važno održavati čistoću svoje posteljine", rekla je Farah Arshad iz prodajnog odjela kompanije "Dusk".

Naročito je važno obratiti pažnju na temperaturu na kojoj perete posteljinu.

"Namjestite temperaturu svoje mašine za pranje veša u intervalu od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Ovo je optimalna temperatura za učinkovito uklanjanje prljavštine i masnoća te ubijanje bakterija, a istovremeno štiti vlakna vaše posteljine", kazala je.

Kompanija "Dusk" je objavila da se pretraživanje odgovora na pitanje "Koliko često treba mijenjati posteljinu?" tokom prošle godine povećalo za 60 posto.

Osoba u prosjeku promjeni posteljinu svaka 24 dana, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Mattress Advisor. Ipak, ovo nije idealno.

Posteljinu biste trebali prati jednom sedmično kako biste zadržali svježinu. Naravno, ukoliko često putujete ili ne spavate svake noći u svom krevetu, uredu je i da pomjerite pranje.