Za tren
5

Mrlju od tinte očistite mlijekom, a od krvi hidrogen peroksidom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Isprljali ste omiljenu bluzu, a nemate vremena da je operete? Postoji nekoliko trikova koji će vam u trenutku pomoći da se riješite mrlja od tinte, krvi, masti i laka za nokte.

Ono što je najbolje od svega jeste da sve ove sastojke uvijek imate u svom domaćinstvu.

Mrlju od tinte uklonite uz pomoć mlijeka

Ukoliko ste isprljali svoju omiljenu košulju tintom, dovoljno je na mrlju nakapati nekoliko kapi mlijeka i gledati kako ona blijedi. Mlijeko zapravo otapa tintu. Ako imate više vremena, u posudu ulijte malo mlijeka i stavite košulju u nju. Neka odstoji 15-30 minuta. Četkicom za zube temeljito istrljajte mrlju i isperite vodom.

Masnu mrlju uklonite solju

Masne mrlje prilično su postojane i teško ih je ukloniti. No rješenje možete naći u jednom sastojku - soli. Na mrlju pospite malo soli i ostavite da odstoji. So će upiti ulje. Zatim uzmite mokru krpu i istrljajte mjesto koje ste uflekali. Kada dođete kući, operite košulju, kao što to inače radite.

Mrlju od laka za nokte očistite acetonom

Ukoliko ste sam svoj majstor i sami radite manikir, vjerovatno ste već u prošlosti iskusili ovu vrstu mrlja. Na mrlju stavite nekoliko papirnih ubrusa i nanesite aceton. Zatim isperite hladnom vodom, a kada dođete kući operite odjeću u veš-mašini.

Mrlje od krvi uklonite hidrogen peroksidom

Mrlje od krvi najteže je ukloniti, pogotovo kada se osuše. Međutim, postoji tako jednostavno rješenje: hidrogen peroksid. Uzmite bocu hidrogen peroksida 3% i stavite na mrlju. Istrljate je i opet isperite hidrogen peroksiodom. Nakon toga odjeću operite s ostatkom veša.