Unikatno i lijepo
23

Miroslav Krnjajić jedini u BiH pravi stolne lampe i lustere od tikve

Piše: S.H.P.
Tuzlak Miroslav Krnjajić koji živi u Bijeljini u svom životu radio je, kako kaže, mnogo različitih poslova, a nakon dugogodišnje karijere televizijskog snimatelja i fotografa za sebe je pronašao neobičan hobi.

S obzirom na to da je već godinama nezaposlen Krnjajić je svoje slobodno vrijeme posvetio izradi lampi, lustera i posuda od, vjerovali ili ne, tikve. Ono što je specifično za ovog umjetnika jeste da je on jedina osoba koja u BiH izrađuje lampe i lustere od tikve.

"Ideja da se bavim izradom tikvi došla je sasvim slučajno, kada sam se zagledao u dvije tikve koje su mi stajale u domu kao ukras. Došao sam na ideju kako bi se od njih mogao napraviti luster, lampa, vazna ili nešto slično pa sam počeo izrađivati lampe", rekao je na početku našeg razgovora Miroslav Krnjajić.

Kada je počeo izradu ukrasnih lampi, zadivila ga je velika mogućnosti obrade. Shvatio je da ove lampe mogu biti izvrstan detalj s etno motivima u svakom domu.

"Nakon što sam napravio nekoliko lampi, uz pomoć Interneta sam počeo istraživati o ovoj tehnici i umjetnosti. Shvatio sam da u BiH niko ne radi ovakve lampe, ali da u svijetu, naprimjer u Turskoj i Sjedinjenim Američkim državama, ima mnogo ovakvih izrada. U Americi postoji i sajam tikvi, gdje ih možete kupiti zajedno s ostalim alatom", kaže Krnjajić.

U želji da sebi osigura repromaterijal za izradu umjetnina, Krnjajić je u svom dvorištu posijao tikve i dobio 70 tikvi raznih oblika.

"Da bi se dobila jedna tikva za obradu potrebno je čekati oko godinu. Prvo ih trebate posijati pa sačekati da rode, zatim ide branje pa tek onda sušenje za koje vam treba i po nekoliko mjeseci. Ideja o dekoraciji naravno dolazi sama po sebi, a rad je veoma zahtjevan u smislu preciznosti same izrade. Međutim, kada na kraju dobijete gotov proizvod, osjetite lično zadovoljstvo", rekao je Krnjajić.

Za izradu koristi domaću tikvu, mnogo različitih sorti. U starim vremenima tikve su se koristile za nošenje vode, jer dugo može vodu zadržati hladnom.

"U narodu ima mnogo naziva za ove tikve, npr. natega, korištene su za vađenje vina ili rakije iz buradi. Izrada zavisi od motiva i traje po nekoliko dana. Koristim razne mini alate i električne uređaje. Sve je ručna izrada i naravno svaka lampa je unikatna", rekao je Krnjajić.

Ono što je specifično za njegov rad jeste što su lampe veoma neobične pa kada se pojavi na sajmovima, gdje obično prodaje svoje rukotvorine, uvijek izazove veliko oduševljenje. Miroslav je kazao i kako je jedna njegova lampa stigla do Minhena. Cijena tikvi zavisi od vremena provedenog u izradi i obično se kreće od 50 KM naviše.

"Moji poznanici, prijatelji i porodica kazali su da su moje lampe interesantne i neobične i prilično im se dopadaju. Kada je riječ o kupcima, oni najčešće reagiraju s oduševljenjem jer nikada prije nisu vidjeli ovakav proizvod i oblike tikve. Iako obično kupuju već izrađene lampe, ima i onih koji imaju posebne želje, pa zahvaljujući kompjuteru odradim pripremu, a potom ručno izradim željeni logotip ili dizajn. Bez mašina, samo mirnom rukom", rekao je na kraju našeg razgovora Miroslav Krnjajić.