Nostalgične fotografije
448

Miris ljubavi i topline doma: Ovako su izgledali kuhinja i kupatilo u doba bivše Jugoslavije

I. B.
Fotografije starinskih prostorija u mnogima su probudile nostalgiju (Foto: Facebook)
Fotografije starinskih prostorija u mnogima su probudile nostalgiju (Foto: Facebook)
S Jugoslavijom su otišla neka, vjerovatno, sretnija vremena, za kojima se u mnogima budi nostalgija danas kada je sve znatno drugačije. Jedan od najboljih prikaza kako se nekada živjelo je izgled prostorija u starim kućama koje, iako nisu moderne, odaju utisak sretnog i toplog doma.

Nekima su fotografije nastale u starim vremenima samo obični komad papira, dok su drugima dokaz života od kojeg smo danas udaljeni na sve moguće načine.

Ipak, uvijek se lijepo prisjetiti toga kako se živjelo onda kada su se cijenile neke druge vrijednosti i kada nije bilo pojedinih stvari, poput tehnologije, koje danas zauzimaju veliki dio našeg svijeta.

Neki od prizora koji su nas na to podsjetili su i oni koji prikazuju kako su nekada izgledali kuhinja i kupatilo u jugoslavenskim kućama.

Tapete s motivima, starinski kuhinjski elementi gdje nema svih onih uređaja koji nam "štede" vrijeme i olakšavaju kuhanje, limene kutije u kojima se čuva kafa, čaj i začini, drveni trpezarijski stol s nadstolnjacima koji su nekada bili popularni... Sve su to detalji koji su mnoge vratili u prošlost.

Mnogi su zaključili kako su nekadašnje kuhinje bile kvalitetnije od današnjih, modernih, ali i da su "mirisale na ljubav".

"Skromno, sa dosta ukusa i mnogo lijepo. Takvu sam kuhinju imala, kvalitet je bio više nego dobar", jedan je od komentara ispod objave koja je osvanula na Facebooku.

"Kuhinje su tada mirisale na hranu, na toplinu porodičnog doma. Sada se utrkuju kod koga će biti veća i ljepša, a maltene poštenog ručka u njoj ne naprave", dodao je jedan korisnik.

Na fotografiji nekadašnjeg kupatila su prepoznatljivi stari ormarići s ogledalom iznad lavaboa, dok je razlika vidljiva i kada je riječ o kadi, ali i veš mašini koja je neke generacije podsjetila na zamrzivač.

Ljudi su primijetili kako je imati kupatilo nekada bio luksuz.

"Imala se kuhinja, a u njoj se i spavalo, i kupalo, jer nisu svi u to vrijeme imali kupatilo. Ali, baš ta skromnost i skučenost držala nas je na okupu", napisao je neko.

Uz nostalgične fotografije, mnogi su priznali da je, od brojne moderne i savremene opreme, ipak važnije da dom ne bude "hladan" te da sve bude čisto i uredno.