Nemojte ga zanemarivati
57

Maslačak je odličan za više namjena: Iskoristite ga na četiri načina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako ih mnogi ljudi čupaju, jer rastu na različitim mjestima i često "narušavaju" estetiku dvorišta, maslačci su zapravo odlični za više namjena.

Ovo su neki od najbolji načina kako da ih iskoristite maslačke.

Maslačci su odlični za oprašivanje

Maslačak je vrlo raširen i zbog toga je odličan izvor nektra za pčele. Iako se ne pojavljuju u rano proljeće kada počinje sezona oprašivanja, maslačci su prisutni tokom ljeta i jeseni kada se pčele hrane i tako pripremaju za zimu.

Poboljšava kvalitetu tla i u smanjenju erozije

Korijen maslačka probija i najtvrđe tlo, što brojnim vrtlarima može smetati. Međutim, ne biste ih trebali čupati, jer on na tim mjestima poboljšava kvalitetu tla i smanjuje eroziju. Zato ostavite maslačak da se u potpunosti razvije na neplodnom tlu.

Maslačci mogu biti dio vaše ishrane

Najvažnije pravilo kod konzumacije maslačaka je da ne smije biti tretirano pesticidama. Iskoristite mlade listove maslačka u svakodnenoj ishranu kroz salatu, a možete ih i dinstati na ulju.

Maslačak je ljekovit

Ova biljka ima više vitamina A od špinata, više vitamina C od paradajza, a odličan je izvor i željeza, kalcija i kalija. Kroz historiju se koristio za liječenje raznih stanja kao što su groznice, ćelavost, bolnih desni i slično. Danas se najčešće preporučuje kao blagi diuretik koji osigurava hranjive tvari i pomaže u učinkovitom funkcioniranju probavnog sistema.