Kuća i ured
80

LUK predstavlja Mitsubishi Electric revoluciju "Ohladi me tiho"

Kompanija LUK odgovara na najčešća pitanja o odabiru i karakteristikama optimalne klime za bilo koji životni ili radni prostor! Da li klima utiče na zdrav san? Da li klima utiče na produktivnost uposlenika? Da li je moguće da nema neugodnih posljedica poput glavobolje, hunjavice i ukočenosti? Da li klima može štediti električnu energiju? Da li klima pored hlađenja, može po potrebi i zagrijati prostor? Odgovor na sva ova pitanja je - da.

1. Koja je snaga klima uređaja potrebna za ugodno i ekonomično korištenje?

Često pitanje je kolika je snaga uređaja ustvari potrebna za ugodno, ali ekonomično korištenje. Stručnjaci nerado daju okvirne odgovore, jer snaga uređaja ovisi o mnogočemu, npr: veličine prostorije (oblik i namjena), položaju prostorije (broj “sunčanih” strana), površine staklenih površina, broja električnih uređaja u prostoriji, postojeće termičke izolacije prostorije (zgrade), broja osoba koji boravi u prostoriji.... Ali, evo da ipak damo nagovještaj, za standardne namjene i objekte, procjena je da je klima uređaj od 2.5 kW optimalan za prostorije do 30m2, a od 3.5 kW do 40 m2. Na LUK web stranici možete naći jednostavnu formu za izračun potrebne snage klima uređaja.

2. Šta je inverter klima?

Inverterski klima uređaji mnogo su štedljiviji uređaji od standardnih on-off klima, jer se trenutno prilagođavaju zahtjevima korisnika, pri čemu koriste najniži utrošak energije. Također, osim što je potrošnja električne energije na inverterskim klima uređajima smanjena za otprilike 30%, tu je i niz dodatnih prednosti poput bržeg postizanja željene temperature, stabilnog održavanja željene temperature, brži početak rada klima uređaja uz punu ugodnost korištenja, te tiši rad klime – za Mitsubishi Electric klima uređaje vrijedi slogan "Tiši i od ljudskog šapata!"

3. Nemate mogućnost postavljanja vanjske jedinice, postoji li neko rješenje?

Da! I to nekoliko njih, npr mobilne klime ili rashlađivači zraka. Ali ukoliko je potrebna inverter klima, bez vanjske jedinice radi otežanog pristupa vanjskom zidu ili zadržavanja arhitektonskog izgleda objekta, idealno rješenje je proizvod Olimpia Splendid UNICO . Za rad ove klime nije potrebna vanjska jedinica, a unutrašnja je nevjerovatno tanka (samo 16 cm).

4. Šta su oznake SCOP i SEER?

Primijetili ste sigurno u opisima Mitsubishi Electric klima uređaja oznake SCOP i SEER, te da su te vrijednosti različite za opciju grijanja ili hlađenja, bez obzira što se radi o istom uređaju? Da pojasnimo, oznaka SCOP se odnosi na grijanje pomoću klima uređaja i znači Seasonal Coefficient Of Performance, te služi za određivanje efikasnosti klima uređaja kad je u pitanju sezonska (stvarna) potrošnja električne energije u režimu grijanja.

Sami energetski razredi kreću od razine D (najmanja efikasnost) te se penju do A+++ (najveća efikasnost). Mitsubishi Electric klima uređaji se kreću od A energetskog razreda, do čak A +++!

Oznaka SEER se odnosi na hlađenje i znači Seasonal Energy Efficiency Ratio, te služi za određivanje koliko je klima uređaj efikasan kada je u pitanju sezonska (stvarna) potrošnja električne energije u režimu hlađenja. Energetski razredi su isti kao kod SCOP-a, samo se tiču hlađenja i kreću od D (najmanja efikasnost) te se penju do A+++ (najveća efikasnost) i u ovom slučaju Mitsubishi Electric klima uređaji dokazuju da su rezultat vrhunske tehnologije jer se ekonomski razredi kreću od A do nevjerovatnih A+++.

5. Koliko je glasan klima uređaj?

Mitsubishi Electric klima uređaji su gotovo nečujni, naprimjer unutrašnje jedinice EF i FH modela klima uređaja su među najtišima u ovoj proizvodnoj branši i dok rade ne prave buku veću od 21 decibela. Radi lakše predstave, uzmite u obzir da je nivo buke u biblioteci 30 decibela.

6. Da li je klima uređaj štetan za zdravlje?

U pravilu, optimalan klima uređaj bi trebao pospješiti kvalitetu zraka u prostoriji, uklanjati nečistoće, alergene, prašinu, bakterije i razne štetne tvari, a napredna filterska rješenja mogu biti jako korisna za osobe sa respiratornim poteškoćama. Mitsubishi electric klime su jedan od lidera na tržištu upravo radi brojnih inovativnih funkcija za pročišćavanje zraka poput Plasma Quad filtera koji neutralizira bakterije i viruse, filtera sa antialergijskim enzimima koji razlaže brojne alergene kao što je buđ, nanoplatinasti filter koji zahvaljujući velikoj površini prikuplja čestice nanometarske veličine, katehinski filter koji ima antivirusna i antioksidantna svojstva...

S druge strane, neki klima uređaji drugih proizvođača sa direktnim ispuhom mogu biti nepovoljni po zdravlje i opću ugodu ljudi, izazivati glavobolje, ukočenost vrata i mišića... Međutim, Mitsubishi Electric klima uređaji su apsolutno prilagođeni potpunoj ugodi korištenja, tako naprimjer model Kirigamine FH zadivljuje inovacijama poput "I-see" senzora koji prepoznaje prisutnost osoba u prostoru i u skladu s tim prilagođava rad klime, a ispuh vazduha je konstruisan na osnovu prirodnog strujanja zraka u gorju Kirigamine u Japanu. Zaista talijanski dizjan i japanska tehnologija čine odličan spoj u svim Mitsubishi Electric modelima klima.

7. Da li klima uređaj može kvalitetno grijati prostor?

Da! Na tržištu su dostupni klima uređaji koji zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama mogu biti optimalno rješenje za dogrijavanje u prelaznim periodima (proljeće i jesen) ili čak u potpunosti zagrijavati prostor, jer mogu grijati na vanjskoj temperaturi i do -15°C ! Klima uređaji troše manje električne energije (u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju) od ostalih grijnih tijela koja rade na struju.

U svakom slučaju preporučujemo savjetovanje sa LUK tehničkom podrškom prilikom kupovine optimalnog rješenja za grijanje ili hlađenje. 8. Koja je optimalna temperatura za hlađenje?

Optimalna temperatura ustvari zavisi od vanjske temperature, te koliko dugo se boravi u prostoriji ili često izlazi iz iste. Preporuka je da ljeti razlika u temperaturi ne bude veća od 10° C između spoljašnje i unutrašnje temperature, te da se barem 10 minuta prije izlaska vani ugasi klima uređaj kako bi se organizam adaptirao na veće temperature. Ako se često ulazi i izlazi iz prostorije, razlika bi trebala biti manja.

9. Kako odrediti položaj unutrašnje jedinice u prostoriji?

Unutrašnja jedinica se najčešće postavlja na zid, ali ako prostor dozvoljava, ne bi trebala biti okrenuta tako da zrak direktno ispuhuje prema npr sjedećnoj garnituri ili radnom stolu (prostorima gdje ljudi dugo borave). U svakom slučaju pametne inovacije Mitsubishi Electric klima uređaja, amortizuju i zahtjevne prostore, čime potvrđuju da su omiljeni izbor korisnika.

10. Koja je standardna garancija za klima uređaje?

Generalno garancija za klima uređaje je 24 mjeseca, međutim po prvi put za sezonu 2017 Mitsubishi Electric je svojim korisnicima omogućio produženu garanciju od čak 36 mjeseci!

11. Koliko često je potrebno raditi servis klima uređaja?

Optimalno bi bilo jednom godišnje, pred sezonu. Redovnim servisom izvjesna je tvornička garancija, međutim najvažnije od svega, čišćenjem i dezinfekcijom filtera klima uređaja direktno se utiče na kvalitetu zraka kojeg udišete. Pored toga, redovni servis podrazumijeva provjeru količinu radnog plina u uređaju, te provjeru i čišćenje vanjske jedinice.

Prije investicije u sistem klimatizacije ili grijanja, topla preporuka je savjetovanje sa tehničkom podrškom u najbližoj LUK Poslovnici: Sarajevo Grbavica | Sarajevo Stup | Visoko | Mostar | Tuzla | Banjaluka.

Važne informacije su mogućnost obročnog, beskamatnog plaćanja koju LUK pruža za korisnike shopping kartica, kao i besplatna dostava na adresu u roku od 24 h! Više info možete tražiti i upitom na mail: [email protected] Sve novosti su dostupne na: luk.ba | facebook.com/LUK.Grupacija