Kuća i ured
0

Kuća napravljena od gljiva

Klix.ba
Domovi napravljeni od gljiva mogli bi biti idealno rješenje za održivi život. Američka kompanija Ecovative uzgojila je minijaturnu kuću od gljiva.

Kompanija je iskoristila dijelove gljiva poznate kao miceliji kako bi uzgojila održive proizvode. Miceliji su nevidljivi dijelovi gljiva koji se sastoje od miliona sićušnih vlakana.

"Eben Bayer primijetio je, dok je šetao kroz šumu, kako miceliji gljiva rastu na dijelovima drveta i drže ih zajedno. Pomislio je zašto ne bismo iskoristili micelije kao ljepilo", rekao je Gavin McIntyre, koji je, zajedno sa Bayerom, pokrenuo kompaniju Ecovative.

Ekološki gledano, miceliji razgrađuju otpad, a dok to rade, luče različite supstance poput enzima, lipida i proteina, što djeluje poput prirodnog ljepila.

Kompanija je izgradila minijaturni dom od borovine, a unutar kalupa su usulu mješavinu i pustili je da raste. Tokom narednih mjesec dana, mješavina se osušila na sličan način kao i beton, hermetički zatvarajući pukotine.

Iz Ecovativea tvrde da ovaj način gradnje štedi troškove građevinskog materijala, a nisu potrebni nikakvi šarafi u zidu, Također, gljive daju odličnu toplotnu izolaciju. Ovakav dom se i samostalno popravlja. Ukoliko bi, primjera radi, zid bio oštećen na neki način, njega bi trebalo popraviti, a izolacija bi sama izrasla. Također, kuća ima i vlastiti "imunološki sistem" koji sprečava razvoj mikroorganizama. McIntyre i njegov tim sada se nadaju da će, sa razvojem interesa za njihove kuće, još nadograditi proces.

Već godinama prodaju gljivičnu izolaciju kao zaštitno pakovanje, kako bi pomogli velikim kompanijama da zamijene stiropor i druge dijelove napravljene od plastične pjene. Pored toga, eksperimentišu i sa čitavim nizom drugih ideja, poput morskih bova, odbojnika za automobile i đonova za cipele.