Dom iz snova
34

Kuća koja se usudila biti drugačija, uređivana dugih 35 godina

Klix.ba
Foto: Rachael Smith/The Observer
Foto: Rachael Smith/The Observer
Lucy Abel Smith kaže da je imala 35 godina da uredi kuću onako kako je oduvijek željela. Kada su je ona i njen suprug David kupili, unutrašnjost je bila prilično jednostavna pa su odlučili da sve preurede u svom stilu.

"Volimo da stvari budu drugačije", rekla je Lucy Abel Smith.

Kuća je smještena u mirnoj dolini u Queningtonu, u blizini Cirencestera. Ova kuća je u vlasništvu porodice Smith još od 1928. godine, no njena povijest datira iz 17. stoljeća. Sama kuhinja je napravljena u 17. stoljeću, a kasnije u 18. stoljeću je dodana i južna strana kuće. U 19. stoljeću kuću je proširio vlasnik koji je imao desetero djece.

Godinama poslije kuća je nadograđivana više puta. Na ovoj kući radio je i čuveni dizajner interijera Godfrey Bonsack. On je u ovoj kući dizajnirao i kupatilo koje je, osim što je osiguralo udobnost i funkcionalnost, unijelo i dašak glamura i modernog dizajna.

Foto: Rachael Smith/The Observer
Foto: Rachael Smith/The Observer

"Nikada se nismo držali samo jednog stila, radije smo okruženi stvarima koje smatramo zanimljivim. U ranim danima to je bio art-deco namještaj, a sada pažnju usmjeravamo na tekstil i keramiku", rekla je Lucy koja je velika ljubiteljica umjetnosti.

Ljubav prema umjetnosti Lucy je naslijedila od djeda Herberta Dunsmuira koji je bio veliki kolekcionar škotskih umjetnina.

U njenoj kuhinji iz snova preovladava crvena boja. Roletna koja se nalazi u kuhinji ručno je oslikana, a sobe su pune polica s knjigama. Ogromna vrata koja se nalaze na kući obložena su apstraktnom tapiserijom škotske umjetnice Norme Starszakown.

Foto: Rachael Smith/The Observer
Foto: Rachael Smith/The Observer

Ovaj avangardni par kaže da sada nakon 35 godina uređivanja napokon imaju kuću kakvu su oduvijek željeli.