{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije

F
13.6.2010. u 10:41
0
1
Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije
0
Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije
Prva asocijacija na energetsku efikasnost su kompaktne fluorescentne (komp-fluo) sijalice, koje se smatraju kao jako dobra mjera energetske efikasnosti za domaćinstva.
Međutim, situacija u praksi pokazuje da komp-fluo sijalice nisu toliko ekološki opravdane kako se potencira u reklamnim kampanjama.

Prvi nedostatak upotrebe tih sijalica je što djeluju na izrazito mali dio potrošnje energije u prosječnom domaćinstvu, saopćio je Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti.

Istraživanja o potrošnji energije u domaćinstvima pokazuju da samo pet posto od ukupne energije se utroši na rasvjetu, stoga mjere energetske efikasnosti u osvjetljenju prostorija neće donijeti uštede poput racionalizacije upotrebe ostalih konzumenata energije u domaćinstvima, tvrdi se u saopćenju.

Drugi pokazatelji poput potrošnje energije i drugih resursa prilikom proizvodnje komp-fluo sijalica, reciklaže i utroška energije prilikom transporta od proizvođača do potrošača govore o izuzetno štetnom djelovanju komp-fluo sijalica na okoliš.

Kao posebno problematična oblast se izdvaja reciklaža ovih sijalica, jer većina komp-fluo sijalica sadrži živu.

Kvaliteta svjetla (svjetlosni spektar) kojeg daju komp-fluo sijalice se bitno razlikuje od dnevnog svijetla što stvara dodatne napore ljudskom organizmu da se priviknu novim uslovima, tako da upotreba ovih sijalica nije ergonomski preporučiva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: