{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije

F
13.6.2010. u 10:41
0
1
Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije
0
Komp-fluo sijalice nisu najbolje rješenje za uštede energije
Prva asocijacija na energetsku efikasnost su kompaktne fluorescentne (komp-fluo) sijalice, koje se smatraju kao jako dobra mjera energetske efikasnosti za domaćinstva.
Međutim, situacija u praksi pokazuje da komp-fluo sijalice nisu toliko ekološki opravdane kako se potencira u reklamnim kampanjama.

Prvi nedostatak upotrebe tih sijalica je što djeluju na izrazito mali dio potrošnje energije u prosječnom domaćinstvu, saopćio je Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti.

Istraživanja o potrošnji energije u domaćinstvima pokazuju da samo pet posto od ukupne energije se utroši na rasvjetu, stoga mjere energetske efikasnosti u osvjetljenju prostorija neće donijeti uštede poput racionalizacije upotrebe ostalih konzumenata energije u domaćinstvima, tvrdi se u saopćenju.

Drugi pokazatelji poput potrošnje energije i drugih resursa prilikom proizvodnje komp-fluo sijalica, reciklaže i utroška energije prilikom transporta od proizvođača do potrošača govore o izuzetno štetnom djelovanju komp-fluo sijalica na okoliš.

Kao posebno problematična oblast se izdvaja reciklaža ovih sijalica, jer većina komp-fluo sijalica sadrži živu.

Kvaliteta svjetla (svjetlosni spektar) kojeg daju komp-fluo sijalice se bitno razlikuje od dnevnog svijetla što stvara dodatne napore ljudskom organizmu da se priviknu novim uslovima, tako da upotreba ovih sijalica nije ergonomski preporučiva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: