Spriječite iritacije
37

Koliko često biste trebali prati posteljinu

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vaša posteljina "skuplja" prljavštinu i znoj dok spavate te je zbog toga važno znati koliko često je treba prati kako biste izbjegli iritacije, infekcije i slično.

Osoba u prosjeku promjeni posteljinu svaka 24 dana, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Mattress Advisor. Ipak, ovo nije idealno.

Posteljinu biste trebali prati jednom sedmično kako biste zadržali svježinu. Naravno, ukoliko često putujete ili ne spavate svake noći u svom krevetu, uredu je i da pomjerite pranje.

S druge strane, ako se vi ili vaš partner mnogo znojite dok spavate ili dijelite krevet s ljubimcem, logično je da će se posteljina mnogo brže isprljati. Osobe koje imaju osjetljivu kožu, pate od alergija i slično bi je također morale češće prati - svaka tri do četiri dana.

Prije pranja posteljine obavezno pročitajte upute. Određene vrste tkanina, kao što su pamuk, bambus, lan i svila, mogu zahtijevati posebnu njegu. Ukoliko na posteljini postoje mrlje, potrudite se da ih ručno uklonite prije nego što je stavite u mašinu za pranje veša. Trebali biste je prati u hladnoj vodi.