Pokretne kućice
33

Koda je pokretni dom koji možete sastaviti za 10 sati, a košta 120.000 eura

Klix.ba
Selidba obično znači ostavljanje kuće i preseljenje u novu nekretninu. Nova mala kuća, nazvana koda, dizajnirana je tako da se "kreće" s vlasnicima.

Građevinska ekipa iz Kodasema, estonske firme za dizajn, je dizajnirala dom ukupne površine 269 kvadratnih metara koji se može sastaviti za manje od 10 sati i rastavi za četiri sata.

Kodasema je krajem 2016. godine predstavila ovu kuću, a sada tim gradi mala sela koda u četiri grada: Talinu, Amsterdamu, Londonu i Almereju.

Namještene kuće će biti napravljene u tri različita modela: "Koda za život", "Koda za studiranje" i "Koda za rad".

U selima će funkcionirati kao domovi, učionice ili kancelarije. Prvo selo će biti u Talinu, čiji tim očekuje otvaranje u oktobru 2017. godine, izjavio je sousnivač Kodaseme Mark Ülar za Business Insider.

Koda je sada dostupna za naručivanje na internetu u četiri grada, a cijena kreće od 120.000 eura.

Kuće će biti dostupne za iznajmljivanje na dan, mjesec ili duži period. Naplata će se razlikovati u zavisnosti od grada i perioda na koji se iznajmljuje. Naprimjer, koda u Talinu će koštati 100 dolara po noći, ili između 825 i 1.200 dolara za mjesec.

Kompanija bi mogla proširiti prodaju na međunarodnom nivou ukoliko Kodasema bude mogla povećati proizvodnju, rekao je Ülar. Prije nego što se sela budu mogla otvoriti, morat će proći četiri mjeseca inspekcijskih procesa. Talin je već započeo ovaj proces.

Tim Kodaseme trenutno radi na instaliranju vodovodnih i električnih sistema, kao i uređenju prostora. Ova lokacija u Talinu zauzima 11.000 kvadratnih metara.

Jedna strana kode je napravljena od četveroslojnog stakla, što je dovoljno debeo sloj da izolira kuću od buke i hladnoće. Ako vlasnici žele privatnost, mogu zatvoriti zavjesu od poda do plafona.

Koda za život ima sve što treba: dnevni boravak, kupatilo, kuhinju i potkrovlje u kojem se nalazi dovoljno veliki krevet.

Kuća je montažna, što znači da su sve komponente izrađene u fabrici Kodasema u Harkujärveu, a potom se sastavljaju na predviđenom mjestu. Krajem 2017. godine tim očekuje da će moći napraviti tri kode sedmično.