|

Kako se riješiti plastike iz kupatila: Četkice od bambusa, britvice, kamene bočice...

Kako se riješiti plastike iz kupatila: Četkice od bambusa, britvice, kamene bočice...
11
Dž. L.
17.7.2019. u 18:32
5
komentara
11

dijeljenja
Kako se riješiti plastike iz kupatila: Četkice od bambusa, britvice, kamene bočice... Ilustracija: Shutterstock
Od bambusovih četkica za zube do upotrebe vlastitih bočica za sapune, šampone ili gelove za tuširanje, nije teško riješiti se plastike u kupatilu, naročito ako ste neko ko se može pohvaliti ekološkom osviješćenošću.
Uz veoma jednostavne zamjene nekih proizvoda možete smanjiti ili u potpunosti izbaciti plastiku iz vašeg kupatila.

"Bambusova četkica za zube je prva zamjena koju uvijek predlažem", kaže Beth Noy koja je, frustrirana zbog nedostatka lako dostupnih alternativa svakodnevnim plastičnim predmetima, osnovala online trgovinu Plastic Freedom.

Ona također predlaže da britvom zamijenite brijač za jednokratnu upotrebu. Na njenoj listi alternativa su i sapuni umjesto šampona u plastičnim bocama te drveni podmetači za sapun umjesto plastičnih.

Jen Chillingsworth, autorica knjige "Živite zeleno: 52 koraka za održivi život" predlaže korištenje mrežaste vrećice za čuvanje sapuna koja ujedno može biti i odlična dekoracija u kupatilu.

"Stavite komad sapun u mrežastu vrećicu, navlažite je i upotrijebite kao piling", kaže Chillingsworth.

Ona također preporučuje korištenje konjac spužve za čišćenje jer je prirodna i biorazgradiva. Pored toga, dostupni su i drveni štapići za čišćenje ušiju umjesto plastičnih, kao i drvene četke za kosu.

"Iskoristite ono što imate prije nego što kupite nešto novo. Počnite jednostavno i mijenjajte jednu po jednu stvar. Postepene promjene mogu biti naročito korisne onima koji imaju ograničen kućni budžet. Ukoliko napravite popis svih plastičnih predmeta koje imate u svom domu i alternativa kojima ih želite zamijeniti, tada možete napraviti proračun za nekoliko zamjena mjesečno", savjetuje Chillingsworth.

Beth Noy dodaje kako se u kupatilu mogu koristiti kameni spremnici ili bočice za tečne sapune i šampone, umjesto plastičnih bočica. Uz to, kako kaže, puno jeftiniji su višelitarski proizvodi za pranje kose i tijela koje možete dopunjavati u vlastite spremnike. Noy dodaje kako možete napraviti i vlastite proizvode sa lavandom, eteričnim uljima, laticama ruže...

Dok se 90 posto ambalaže iz kuhinji reciklira, samo njih 50 posto iz kupatila dobivaju isti tretman, podaci su kampanje Recycle Now.

Jedna opcija koju preporučuje Noy jeste da držite zasebnu košaricu za recikliranje u kupatilu, ukoliko imate prostora.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...