Za bolji izgled
27

Kako i koliko često bi trebali prati farmerke? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ponekad se čini da dosta stvari radimo pogrešno kada je riječ o svakodnevnom održavanju uobičajenih predmeta u našem domu što uključuje i održavanje odjeće.
Tako se za farmerke često kaže da ih ne trebamo prati ili da ih trebamo ubaciti u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se riješili bakterija. No, šta je prava istina?

Direktorica proizvodne tehnologije brenda Marks & Spencer Monique Leeuwenburgh da bismo trebali prati naše farmerke što je manje moguće. Također, ona je naglasila da farmerke ne sušimo u sušilici.

"Što manje možete prati svoje farmerke, to one bolje zadržavaju svoj izgled, posebno kada je riječ o tamnim indigo farmerkama", rekla je Leeuwenburgh.

Ovaj savjet su podržavaju iz dizajneri brenda farmerki Levi Strauss, rekavši kako farmerke treba prati jednom u deset nošenja, a ako se u međuvremenu pojavi neka mrlja na njima, treba je ukloniti mokrom krpom i blagim sredstvom za čišćenje mrlja na odjeći.

Leeuwenburgh je upozorila da bi farmerke trebali prati naopako s zakopčanim dugmetom po mogućnosti na 30 stepeni uz korištenje deterdženta za njegu boje.

Nakon pranja, preporučuje da ih odmah izvadite iz veš mašine i otresete kako bi se što prije osušile prirodnim putem. Na kraju je naglasila da je stavljanje farmerki u zamrzivač kako bi se riješili bakterija naobičniji mit.