Nekoliko trikova
15

Kako da se od nepodnošljivih vrućina rashladite bez klima uređaja

E.S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mada je klima uređaj spas od nepodnošljivih vrućina, pretjerano snižavanje temperature i loše održavanje mogu dovesti i do brojnih zdravstvenih problema, tvrde stručnjaci. Upravo zbog toga, mnogi nemaju klima uređaj te pronalaze drugačije načine kako da se rashlade.

Nekoliko trikova za rashlađivanje u jeku ljeta i visokih temperatura otkrio je upravo Man's Health.

Logika prozora

Ovo se možda čini očiglednim, no najbolji način za održavanje svježine u stanu je blokiranje topline da uđe u vaš dom. Ujutro zatvorite sve prozore koji su okrenuti prema istoku i jugu, navucite zavjese i spustite roletne. Zatim otvorite sve prozore na zapadnoj i sjevernoj strani kuće. To će vam pomoći da zablokirate sunčevu toplinu i omogućite da svjež, hladniji jutarnji zrak uđe u sobu.

Pravilna izolacija

Pravilna izolacija na kući ključna je za održavanje ugodne unutrašnje temperature tokom cijele godine, a najvažnije mjesto je za ugradnju izolacije u potkrovlju. Živite li na jugu, bilo bi dobro imati 35 centimetara izolacije na podu potkrovlja i oko 45 centimetara izolacije ukoliko živite na sjeveru.

Razlog zbog kojeg je izolacija u potkrovlju toliko važna u ljetnim mjesecima je to što sprječava da vrući zrak zagrijava sobe ispod, što održava cijelu kuću hladnijom i ugodnijom.

Stropni ventilatori

Stropni ventilatori iznenađujuće su učinkoviti u održavanju ugodne temperature u prostoriji, a koriste samo jednu desetinu električne energije tipičnog klima uređaja. A povjetarac kojeg stvaraju pridonijet će tome da vam bude tri do četiri stepena. Naime, za razliku od klima uređaja, ventilatori hlade ljude, a ne zrak u prostoriji.

Ventilator je jači uz led

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada je potrebno dodati samo nove kockice leda. Navečer otvorite prozor i preko njega stavite mokru krpu ili peškir koji će dodatno rashladiti zrak koji ulazi u prostoriju, baš kao i led uz ventilator.

Izbjegavajte rernu

Kuhinja će uz korištenje rerne najbrže postati nepodnošljiva. Ako morate koristiti rernu, pričekajte do kasne večeri ili vrlo rano ujutro, kada je kuća najhladnija. Osjećaj topline dodatno se pojačava ako je u domu vlaga nakon kuhanja ili tuširanja pa nakon toga otvorite prozor.