Uz sirće i kiselu vodu
7

Kako čistiti površine od nehrđajućeg čelika u vašem domu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nehrđajući čelik je istovremeno elegantan i izdržljiv, što ga čini popularnim izborom za uređaje i opremu doma. Međutim, potrebno je redovno čišćenje kako bi se uklonili otisci prstiju, prašina i mrlje i kako bi izgledao potpuno nov.

Prije metoda treba imati na umu nekoliko savjeta koji će pomoći u očuvanju ljepote nehrđajućeg čelika. Prvo je potrebno provjeriti uputstvo za upotrebu. Kompanija koja je napravila predmet najbolje zna kako ga čistiti i održavati. Te upute imaju prednost u odnosu na sve druge.

Bitno je koristiti meku krpu i izbjegavati jake, abrazivne hemikalije. Amonijak, izbjeljivač i druge jake hemikalije za čišćenje mogu oštetiti nehrđajući čelik.

Korištenje deterdženta za suđe je brza, jednostavna i najbolja metoda za prljavo suđe te posebno dobra za nehrđajući čelik koji treba odmašćivati ​​ili ima puno ostataka hrane.

Potopite posude od nehrđajućeg čelika u vodu sa deterdžentom najmanje pet minuta. Zatim obrišite površine krpom od mikrovlakana, pazeći da brišete u smjeru metalnog zrna kako biste izbjegli ogrebotine ili oštećenja.

Masne otiske prstiju i mrlje od hrane na uređajima i priboru od nehrđajućeg čelika može ukloniti sirće. Sirće je potpuno prirodno, neabrazivno i deluje kao efikasno sredstvo za dezinfekciju.

Pomiješajte jednaku količinu vode i sirćeta, pa poprskajte po predmetima od čelika koje želite očistiti. Obrišite sve mekom krpom. Nema potrebe za prejakim ribanjem jer sirće treba bez napora uništiti masnoću.

Navlažite drugu krpu vodom i nanesite nekoliko kapi sapuna za suđe što će ukloniti kiselinske ostatke koje sirće ostavlja za sobom. Na kraju nanesite malu količinu maslinovog ulja na treću meku krpu i posljednji put obrišite uređaje.

Za poliranje se preporučuje kisela voda - površine koje želite ispolirati poprskajte kiselom vodom pa utrljajte mekom krpom.

Općenito, nehrđajući čelik se može čistiti sapunom i vodom, za predmete koji su preveliki da stanu u sudoper – ili nisu vodootporni – za čišćenje se može koristiti boca sa raspršivačem puna tople vode sa sapunom i krpa od mikrovlakana.