|

Jeftin je i ima antimikrobna svojstva: Alkohol je učinkovito sredstvo za čišćenje mrlja

Jeftin je i ima antimikrobna svojstva: Alkohol je učinkovito sredstvo za čišćenje mrlja
11
S.H.P.
13.10.2019. u 22:57
12
komentara
11

dijeljenja
Jeftin je i ima antimikrobna svojstva: Alkohol je učinkovito sredstvo za čišćenje mrlja Ilustracija: Shutterstock
Izopropil alkohol uglavnom se koristi kao sredstvo za dehidraciju i sredstvo za čišćenje u farmaceutskoj, kozmetičkoj, plastičnoj, parfimerijskoj i elektronskoj industriji.
Nekad se koristio za liječenje rana, iako se to više ne smatra pametnim korištenjem alkohola on i dalje ima svoju svrhu: jeftin je i ima antimikrobna svojstva, stoga je idealno sredstvo za čišćenje. A evo šta sve možete čistiti uz pomoć ovog hemijskog proizvoda.

Tepisi

Ako imate djecu, kućne ljubimce ili nespretnog bračnog partnera, morate biti spremni brzo reagirati na prosipanje stvari po tepihu u svakom trenutku. Alkohol je odlično sredstvo za uklanjanje mrlja. Stavite dovoljno alkohola na peškir, a zatim pritisnite peškir preko mrlje i istisnite tekućinu. Istrljajte. Ovaj trik najbolje djeluje na svježim mrljama, ali može također pomoći da se smanji vidljivost starijih mrlja.

Ostatak naljepnica

Ostatak naljepnica na posuđu, namještaju, dekorativnim detaljima može biti iritantno. Uz pomoć alkohola ukolinte sve ljepljive tragove naljepnica tako što ćete papirnim ubrusom koji ste prethodno navlažili alkoholom pritisnuti na ljepljivo područje. Držite minutu. Potom obrišite.

Naočale

Ljudi bez savršenog vida znaju koliko je dosadno čistiti naočale. Postoje razna sredstva za njihovo čišćenje od maramica do spreja. Preskočite sve to i naočale čistite alkoholom. Napunite malu bočicu s raspršivačem smjesom od 95 posto vode i pet posto alkohola. Pošpricajte naočale i očistite krpom za čišćenje naočala.

Smrdljive ili prljave cipele

Svi mi imamo bar jedan par smrdljivih cipela. Neugodnog mirisa možete se riješiti uz pomoć alkohola. Poprskajte alkoholom unutrašnjost cipele i pustite ih neka se izrače preko noći. Do jutra će mirisati kao da su nove.

Površine od mikrofibera

Uroniti u kauč prekriven mikrofiberom je poput zagrljaja. Mek je i topao i znatno jeftiniji od od antilopa, pa nije ni čudo što je ova tkanina popularan izbor za presvlačenje namještaja. Ako kod kuće imate namještaj od mikrofibra slobodno ga možete čisiti s alkoholom. Postupak je kao i kod tepiha.

Mrlje od flomastera

Ovaj čarobno sredstvo istjerat će mrlje od flomastera na odjeći, namještaju i zidovima. Navlažite krpu alkoholom i trljajte po mrljama.

Osim toga alkoholom možete čistiti žaluzine, te dezinficirati radnu površinu kuhinje. Napravite sredstvo od jednakog udjela vode i alkohola poprskajte, ostavite da odstoji minutu i obrišite krpom.

Osim toga alkohol je odličan i za čišćenje lica, a ukoliko mu dodate gel od aloe vere i malo esencijalnog ulja dobit ćete dezinfekcijsko sredstvo koje savršeno dobro miriše.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...