Odmah ćete vidjeti
15

Jednostavnim trikom od 30 sekundi provjerite je li vrijeme da zamijenite jastuk

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Većina ljudi ne mijenja jastuk onoliko često koliko bi trebali. Svi imaju svoje preferencije kad je u pitanju jastuk, stoga će se mnogi onog savršenog jastuka držati što je duže moguće.

No spavate li predugo na istom jastuku, možete si stvoriti probleme s bolovima u leđima i vratu jer se jastuk izobliči i više ne pruža dovoljno dobru potporu. Osim toga, stari jastuci skrivaju puno bakterija i grinja, pa je redovita zamjena važna i za higijenu.

Jastuk je zapravo potrebno zamijeniti svake dvije godine. A kako ćete znati da je doista vrijeme za zamjenu? Za ovaj će vam test trebati samo pola minute, a sve što trebate jest preklopiti jastuk, piše Livingetc. Držite ga preklopljenog na pola otprilike 30 sekundi, a zatim gledajte koliko brzo vraća svoj oblik.

Ako se jastuk odmah otvori, još nije vrijeme za zamjenu. Ako jastuk ostane preklopljen ili se vrlo sporo vraća u svoj izvorni oblik, vrijeme je da ga zamijenite. To znači da materijal unutar jastuka više nije otporan, da je izgubio na visini te da više ne podržava vaš vrat i kralježnicu kako bi trebao.